PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Jin jang kuća sa raskošnom krovnom baštom

  • Objavljeno:
  • 25.3.2018

Arhitektonski studio "Penda" projektovao je malu i krajnje nesvakidašnju kuću za mladu porodicu koja želi da živi i radi van grada.

 

Dizajn kuće inspirisan je simbolima jin i jang – kineskoj filozofiji po kojoj se suprotne sile spajaju kako bi kreirale izbalansiranu i snažniju celinu. Kuća je, stoga, podeljena na dva dela koja se uvijaju i određuju ne samo izgled krova, već i prostorija u kući.

 

 

"Jin jang" kuća je osmišljena tako da bude samodovoljna i funkcioniše "van mreže". Vlasnici su želeli da najveći deo hrane proizvode sami, u svom domu i zato su arhitekte pretvorile krov u stepenastu strukturu sa uzidanim saksijama u kojima će biti uzgajano povrće, začinsko bilje i voće.

 

 

Za razliku od tradicionalnog krova, stepenasta bašta na "Jin jang" kući se spušta ka svom centru, podsećajući na dolinu okruženu planinskim padinama sa obe strane. Stanari mogu da pristupe bašti direktno iz dvorišta ili sa sprata kuće.

 

 

Kišnica koja se sliva niz krov prikupljaće se u rezervoar i koristiti za navodnjavanje bašte. Kako se smenjuju godišnja doba tako će se  i biljke menjati, i na taj način uticati na celokupan izgled kuće.

 

 

 

 

Njena unutrašnjost od 75 kvadrata je svetla i prozračna zahvaljujući velikim prozorima od poda do plafona. Eksterijer, kao i veliki deo unutrašnjosti, obložen je drvenim panelima kako bi kuća što više bila u skladu sa okolnom prirodom  i baštom.

 

 

 

 

 

Pogledajte i kako je organizovana unutrašnjost kuće: