PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Spoj modernog i tradicionalnog: Proširenje kuće za porodicu sa puno dece (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 5.1.2024

Nedostatak prostora potrebnog porodici u kući pored jezera, rešen je izgradnjom nove, elegantne kuće a po uzoru na postojeću. Ova dva objekta, orijentisana prema fantastičnoj prirodi, spojena su mostom od drveta i stakla u jednu celinu.

 

Šarmantna tradicionalna kuća okružena brezama, na obali jezera, nije bila dovoljno prostrana za opuštanje i igru porodice sa puno dece, pa su odllučili da proširenjem dobiju dodatni prostor. Sagledavši potrebe ove dinamične porodice, kao i postojeće stanje, arhitekte kanadskog biroa ACDF Architecture odlučili su se za rešenje  koje je podrazumevalo izgradnju nove kuće po ugledu na staru, i njihovo međusobno povezivanje. Ovo proširenje tako odaje počast staroj kući, istovremeno podražavajući lepotu okolne prirode.

 

 

Nova kuća, poput bele prizme postavljene na betonski postament, izgleda kao prefinjena verzija postojeće kuće. Elegantne, a ujedno arhaične forme, savršeno se nadovezala na postojeći kontekst kuće pored jezera. 

 

 

Elegantno proširenje po ugledu na postojeću tradicionalnu kuću

 

 

Kroz ovaj kontrastni efekat, proširenje održava povezanost sa originalnom zgradom i njenom lokacijom. Krov od lima i obloga od drveta podsećaju na glatku i sjajnu koru breza koje rastu na lokaciji, a njihove nijanse i teksture takođe podsećaju na beljene zidove seoskih ambara.

 

 

Na prizemlju, otvoren prostor i veliki prozori omogućavaju spektakularan pogled na jezero. Polirani betonski podovi i detalji od prirodnog drvetaupotrebljeni su u minimalističkom maniru, ističući bogatstvo materijala. 

 

Shop the look: dizajnerska relaks fotelja Evolution 

 

Okružen crno bojenim drvetom, centralni kamin stvara opuštajuću atmosferu i oazu udobnosti u prostranom dnevnom boravku. Ugrađene klupe nude privatne prostore u zajedničkim prostorijama i pametno omogućavaju dodatni prostor za odlaganje. Dnevni boravak sa stolom za igre, podstiče decu da prostor učine svojim, omogućavajući zabavu i opuštajuće porodično vreme.

 

 


Pogledajte i:

Planinska kuća inspirisana pomorskom arhitekturom (PLAN)

Skandinavska jednostavnost za opuštajući boravak u kućici sa saunom (PLAN)


 

Nova glavna spavaća soba smeštena je na donjem nivou. Okružena liticom, soba maksimalno koristi topografiju terena i prima obilje sunčeve svetlosti.

 

 

 

Most od drveta i stakla povezuje staru i novu porodičnu kuću


Tranzicija između stare i nove kuće odvija se staklenim mostom. Ram od hrastovine usmerava poglede ka unutrašnjosti postojeće kuće, pri čemu topla nijansa rama odgovara starim drvenim daskama. Trapezasti oblik mosta čini ga dovoljno širokim i za boravak na njemu, za dobrodošlu pauzu sa pogledom na  pejzaž.

 

 

Osovina mosta povezuje kuhinju postojeće zgrade i novi dnevni boravak. Čak i kada su odvojeni, članovi porodice mogu pratiti jedni druge i deliti kvalitetno vreme.

 

 

Transformacija koju je izveo tim ACDF udružio je šarmantnu patinu tradicionalne kuće sa čistim linijama proširenja. Raznolikost novih prostora unutar porodičnog doma, vlasnicima je pružila nove mogućnosti da uživaju u dragocenom zajednički provedenom vremenu.

 

 

 

PLAN

 

 

Chalet La petite soeur
Projekat: ACDF Architecture
Fotografije: Adrien Williams

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil