PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prozor prema jezeru: Svedeni dizajn i otvaranje ka prirodi drvene kuće za odmor (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 22.9.2023

Fokus kuće za odmor je pogled na jezero, a njega prati jednostavna izdužena forma sa staklenim zidom na južnoj strani. Svetlo drvo kedra na fasadi i ogoljene bele grede enterijeru, uz upotrebu prirodnih materijala i neposredan kontakt sa okruženjem, stvaraju osećaj harmonije i povezanosti sa prirodom.

 

Na mestu starog porodičnog seoskog doma, uz obalu jezera Lac Plaisant u Kanadi, arhitekte iz studija Yh2 projektovale su modernu kuću za odmor, težeći da obuhvate suštinu života u prirodi, istinsku povezanost i harmoniju sa okruženjem.

 

 

Stakleni zid moderne vikendice otvara panoramski pogled na jezero

 

 

Kuća jednostavne, izdužene pravougaone forme sa kosim krovom smeštena je u neposrednoj blizini jezera, na proplanku okruženom gustom šumom. Objekat je postavljen uz minimalne izmene na samoj parceli, tako da se prvim iskorakom iz kuće staje direktno na travu koja je oko nje.

 

 

Svedena arhitektura i proporcije koje ne narušavaju prirodan tok okruženja, usmeravaju fokus ka mirnoj površini jezera. 
Spoljašnji zidovi i krov obloženi su belim drvetom kedra. Bočni zidovi imaju po tri visoka prozorska staklena panela, dok je južna fasada u potpunosti od stakla, otvarajući panoramski pogled prema jezeru  zbog čega je kuća i nazvana Prozor prema jezeru.

 

 

Pored izuzetnog pogleda, stakleni paneli dvostruke visine omogućavaju dobru osvetljenost i osunčanost tokom jeseni i zime, dok u toplom letnjem periodu prirodnu zaštitu od sunca pravi drveće u okruženju. Prepušten krov formira natkrivenu terasu za potpuno uživanje i odmor u prirodi.

 

 


Pogledajte i ove kuće pored jezera:

Kuća sa drvenom fasadom pored jezera, poput senke među krošnjama

Kuća A-forme na jezeru: Renoviranje u skladu sa prirodom (PLAN)


 

 

Svetle boje i prirodni materijali u harmoničnom enterijeru sa originalno upotrebljenim belim gredama 

 

Enterijer kuće prati ideju toplog jednostavnog doma otvorenog prema prirodi. Drvena konstrukcija sa vidljivim drvenim stubovima i gredama obojenim u belo, unosi u prostor jedinstven ritam senke i svetla, koji se stalno menja.

Istaknute grede su na originalan način integrisane u enterijer, pa su niše koje one prave na zidovima upotrebljene za police, biblioteku i kućnu galeriju slika.

 

 

Glavna dnevna zona smeštena je u južnom delu kuće, sa dvostrukom visinom, logično orijentisana prema vizurama koje se otvaraju na tri strane i obuhvataju celu jezersku panoramu.

 

Shop the look: Visilice Ribbon, danski dizajn

 

Bez suvišnih detalja, u svetlim nijansama i sa drvetom kao dominantnim materijalom, enterijer je prozračan i opuštajući, baš kakav se očekuje od kuće za odmor.

 

 

U 140 kvadratnih metara površine, nalazi se i prostran spavaći blok minimalističkog dizajna, koji se sastoji od dve sobe u prizemlju i otvorenog prostora noćne zone u potkrovlju, tako da u kuću može da se smesti 12 osoba.

 

 

Prema rečima autora, ovo je kuća u prirodi koja slavi umetnost življenja - blagog, jednostavnog, nepretencioznog načina života.  

 

 

 

PLAN

Projekat: Yh2
Fotografije: Francis Pelletier
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil