PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća A-forme na jezeru: Renoviranje u skladu sa prirodom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 10.3.2023

Kuća, vikendica od 75m2 na obali jezera, namenjena za odmor i uživanje u prirodi dok god to vremenski uslovi dozvoljavaju, renovirana je upotrebom lokalnih, prirodnih materijala koji će obezbediti zdravo okruženje i dugo trajanje.

 

Vikendica na samoj obali jezera iz 1950-ih godina, promenom vlasnika, doživela je značajnu transformaciju. U saradnji sa Matière Première Architecture, kanadskim arhitektama fokusiranim na ruralne stambene objekte, ova kuća za odmor A-forme  prilagođena je korištenju u većem delu godine, poštujući ekološke principe i lokalnu tradiciju.

 

Odmor i uživanje u prirodi u renoviranoj vikendici A-forme od 75m2

 

 

Ova šarmantna građevina se nalazi u zimzelenoj šumi, skoro dodirujući vodu, i sa pogledom koji oduzima dah. Nepristupačnost tokom dugih zimskih meseci i surove kanadske zime doprinele su njenom lošem održavanju i propadanju u prošlosti. Cilj renoviranja bio je da se kuća u potpunosti otvori prema jezeru i da se učini dostupnom za korišćenje tokom 3 godišnja doba.

 

 

Na glavni deo kuće A forme nadovezuje se prostorno proširenje u koje su smešteni kuhinja i toalet. Pored ovoga, vlasnici poseduju i susedni objekat, organizovan kao paviljon za spavanje i smeštaj gostiju.

 

 

Prostor je organizovan kao niz fluidnih i opuštajućih prostora, blisko povezanih sa jezerom. Arhitektura kadrira fantastičan prirodni pejzaž koji je okružuje i postaje njen neodvojiv deo. Silueta A-okvira unosi dinamiku u prostor, dok kontinuirano usmerava  pogled na jezero. Ovaj odnos sa spoljašnjim prostorom održava se tokom celog projekta, prateći cikluse i ritam vremena koje se stalno menja.

 

Shop the look: fotelje  sa metalnim ili drvenim okvirom 

 

Vikendica integriše više životnih prostora u okviru svoje relativno male površine od 75m2. Glavni veliki prozor sa A-okvirom pomeren je ka unutrašnjosti kako bi se napravio prostor za udoban boravak i obedovanje na terasi, a zatim sledi dnevni boravak i trpezarijski deo, od kojih svi nude spektakularan pogled na jezero. Novo stepenište koje vodi na galeriju, premešteno na diskretniji položaj u zadnjem delu trpezarijskog kutka.

 


Pogledajte i ove kuće u prirodi:

Kuća o kojoj se mašta: Odmor u zelenilu sa pogledom na Dunav 

Romantična drvena kuća od samo 25m2 koju bi svako poželeo (PLAN) 


 

Prirodni materijali za zdravo okruženje i dugo trajanje

 

Shop the look: ugaona garnitura TAO  Enviro DesignConceptStore 

 

Galerija se nalazi iznad dnevne sobe i na njoj su smeštena dva kreveta, a otvoreni prostor prema zabatnom staklenom zidu prekriven je elastičnom mrežom na kojoj se može udobno odmarati i uživati u pogledu ili u čitanju. Upotreba ove mreže istovremeno je uklonila potrebu za ogradom na galeriji, i optimizovala upotrebu ograničenog prostora. 

 

 

Kompaktna kuhinja se nalazi u produžetku trpezarijskog kutka, moderno je uređena i sa puno mesta za odlaganje. Kolorit prati osnovnu šemu, svetle boje elemenata i drveni detalji, uz puno svetlosti i pogled na jezero.

 

 

Enterijer u stilu kuće na plaži, naglašava svetle tonove u nijansama bele i boje žalfije, stvarajući osećaj potpune opuštenosti i mira. Nameštaj je jednostavan i udoban, tepisi prijatne teksture kao i ostali detalji, poput peći na drva, koji daju toplinu životnom prostoru. 

 

 

Arhitekte su odabrale lokalne, održive i izdržljive materijale, uključujući podove od belog bora, izložene drvene grede i farbane daske od smrče.

 

 

Eksterijer se fokusirao na izdržljivije materijale, kao što su obloge od prirodnog belog kedra, metalni krovovi i aluminijumski prozori. Ovi materijali doprinose kontrolisanom starenju vikendice, težeći da joj obezbede dugovečnost.

 

 

Veoma strm i ograničen pristup gradilištu, sa preko 150 stepenica potrebnih da se dođe do vikendice, usmerio je celokupan pristup renoviranju i planiranju prema ekološkim rešenjima, upotrebi lokalnih materijala i graditeljskih praksi. Očuvana su sva postojeća stabla, a zasađena su i nova, u skladu sa autohtonim vrstama.

 

 

Kao rezultat ovakvog pristupa, Chalet A je odlično integrisana, komforna vikendica, moderno opremljena i udobna, koja svojim posetiocima pruža nesvakidašnju priliku da uživaju u svom odmoru i magiji potpune povezanosti sa jezerom.

 

PLAN

Chalet A

Projekat: Matière Première Architecture

Fotografije: Ian Balmorel

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil