PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća u prirodi A forme: inovativno rešenje za uživanje u prirodi (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 11.6.2022

U neposrednoj blizini Kragujevca, dizajnirana prema želji investitora da dobije svoje mesto za beg u prirodu, smestila se ova jednostavna, ali i originalna, planinska kuća A forme sa inovativnim rešenjem garaže, savršeno uklopljena u prirodu koja je okružuje.

 

Kada su krajem prošle godine arhitekte Milena i Dušan Knežević, mladi bračni par, otvorili svoju firmu Kota Studio, sa velikim entuzijazmom su pristupili svojim klijentima i izazovnim projektnim zadacima. Među njihovim raznovrsnim projektima, pažnju nam je privukla ova planinska kuća, planirana i oblikovana tako da je možete zamisliti na različitim lokacijama u prirodi, kako obezbeđuje potpuno uživanje svojim stanarima a da pritom ne remeti postojeći ambijent.

 

Planinska kuća A forme,savršeno uklopljena u prirodu

 

Veoma popularna i tražena zbog svoje pristupačnosti i mogućnosti brze izgradnje, A - forma kuće je u ovoj izvedbi dobila karakteristične detalje, koji su doprineli boljoj funkcionalnosti i unapređenoj estetici građevine. To je, pre svega, izdizanje objekta iznad kote terena, čime se formirao dodatni multifunkcionalni prostor, kao odlično rešenje za garažu Istovremeno, izdizanje je obezbedilo i lepši pogled iz objekta. 

Strukturalno rešenje kosog dvovodnog krova velikog nagiba, karakterističnog za planinske kuće gde je krov ujedno i fasadni zid, ambijentalno se uklopilo uz visoko drveće u okruženju.

 

Prostor za garažu ispod izdignutog objekta

 

Vidljivi drveni rogovi krova, koji kao da izlaze iz zemlje, i ulazna zona naglašena kaskadno spuštenom nadstrešnicom dali su prepoznatljiv izgled i autentičnost ovoj šarmantnoj kući.

Sa prednje strane, pod krovom je formiran prostrani plato za odmor sa ozidanim kaminom, kako bi se korisniku omogućilo da i u hladnijim danima uživa u prirodnom ambijentu.

 

Prostor sa spoljnim ozidanim  kaminom, za odmor i uživanje u svim vremenskim uslovima

 

Posebno je vođeno računa o održivosti, primenjeni su pretežno prirodni materijali poput drveta i prirodnog kamena na fasadi osigurano je dovoljno dnevne svetlosti velikim stakleni​m površinama na zabatnim zidovima.

 


Otkrijte još sjajnih rešenja za kuće u prirodi:

7 najlepših kuća za beg u prirodu

Neodoljive moderne kućice za odmor


 

Funkcionalno rešenje 80m2 bruto površine obuhvata prizemlje u kom je smešten open space dnevni boravak kuhinja i trpezarija sa izdvojenim mokrim čvorom, dok je spavaći blok sa krevetima za tri osobe pozicioniran na gornjoj etaži u vidu galerije, čime su ove dve zone potpuno nezavisne.

 

PLAN

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

Foto: Kota Studio