PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 21.5.2021

Tokom dizajniranja prostrane kamene vile, Giordano Hadamik Architects iskoristili su bujni pejzaš i ispunjavajući želju klijenata, stvorili su poseban dom u kojem se provodi kvalitetno vreme i ponovo povezuje sa prirodom.

 

Predstavljamo vam vilu Nemes – porodičnu kuću od 200 m2, koja se nalazi u brdima Italije sa pogledom na zaliv grada Imperije, u skopu Ligurske rivijere.

 

Postojeće nalazište bilo je definisano terasastim okruženjem sa prisustvom zrelog hrasta, maslina i potokom. Ova vila odiše mediteranskom esencijom i čuva prirodno okruženje, a njena kamena fasada se stapa u ambijent, stvarajući harmoniju između same vile i okoline u kojoj se nalazi.

 

Pronađite dekorativni kamen za vaš dom

 

Tradicionalna kamena fasada predstavlja ključ kada je dizajn u pitanju, a stvara fluidnost između eksterijera i enterijera. Prilikom njene izrade, Giordano Hadamik Architects su koristili prirodne resurse dobijene lokalnom iskopinom i pripremom terena, tako da ceo projekat nosi ekološki održiv dizajn u kombinaciji sa inovativnim sistemom odvoda, ventilacije i izolacije.

 

Kako bi se mediteranska vila još više stopila sa prirodom, dizajniran je i zeleni krov, da bi se smanjio vizualni efekat vile a povećala povezanost sa pejzažom. Teren oko građevine je takođe okružen mediteranskim biljkama što daje dodatni osećaj sinergije.

 

Villa Nemes je potpuno izolovana prema standardu Passivhaus instituta. Njena drvena terasa garantuje maksimalnu adaptaciju prema tlu, a zeleni krov, pored prirodnog efekta, smanjuje i temperaturnu razliku.

Savršenom spoju kuće i prirode doprinose i veliki prozori, koji omogućavaju da se u potpunosti iskoristi prirodno svetlo. Pored toga, kuća je opremljena održivim izvorima energije kao što su solarni i fotonaponski paneli.

 

Lepotu pejzaža i prostora uz bazen upotpunjuje dizajn outdoor nameštaja

 

Božanstven deo ove porodične vile takođe čini i bazen bez ivica (infinity bazen) koji je okrenut ka moru. On daje iluziju spajanja sa horizontom što doprinosi dodatnom osećaju luksuza i čini ovu vilu idealnim domom blizu mora.

 


Pročitajte još:

Vila u kojoj se luksuz spaja s prirodom

Kuća iz snova: Kada arhitekta kreira kuću za sebe (VIDEO i PLAN)


 

Infinity bazen i prirodni kamen u savršenom spoju

 

Centralni ulaz predstavlja ključnu tačku i vodi do prostranog dnevnog boravka, srca ove kuće i osmišljen je da podstakne socijalnu interakciju. Veliki prozori dnevnog boravka, koji su okrenuti ka moru, produžavaju dnevnu sobu ka eksterijeru i pružaju direktni izlaz na infinity bazen za kompletno jedinstvo prostora i pristupačnosti.

 

 

 

 

Ono što ovu vilu čini specifičnom je prozračan i svetao prostor. Stil je minimalistički, odlikuje se upotrebom nekoliko visokokvalitetnih materijala kao što su drvo i kamen. Svaki pojedini komad nameštaja igra svoju ulogu, ispunjavajući čitav prostor funkcionalnošću i visokom estetikom.

 

Nameštaj široke dnevne sobe, kuhinje, bara i biblioteke, kao i kuhinjski sto i stolice po meri, karakteriše topla nijansa drveta i postaju jedinstvena celina mediteranskog i modernog.

 

 

 

Centralni ulaz takođe služi kao spona između dnevnog boravaka, kuhinje i druge strane vile, sa pet spavaćih soba. Svaka spavaća soba opremljena je spoljnim privatnim prostorom sa pogledom na more kako bi svakom članu ovog doma dao slobodu i otvorenost prostora.

 

 

Hrastovo drvo, kamena fasada, bazen i polu otvoreni dnevni boravak je ono što su arhitekte ovog projekta uspešno istakle.

 

Spoj sa prirodom koja pruža impresivan pogled na dolinu i more i izlaganje suncu bili su ključni elementi za dizajn i uređenje ove divne vile. Što je čini predivnom, kako danju tako i noću jeste jedinstveno osvetljenje koje naglašava tradicionalne kamene zidove i stvara noćnu atmosferu u kojoj je uživanje boraviti.