PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća iz snova: Kada arhitekta kreira kuću za sebe (VIDEO i PLAN)

  • Objavljeno:
  • 25.4.2021

Arhitekte su poslednjih godina za svoje klijente širom sveta kreirali porodične kuće koje su prava mala remek dela. Ali kada arhitekta kreira kuću za sebe, onda je to nesvakidašnji užitak za oči, ali i prava poslastica za sve ljubitelje najlepših domova.

 

Osnivač arhitektonske firme "Assembledge +" Dejvid Tompson osmislio je za sebe kuću u Los Anđelesu koja oduzima dah već na prvi pogled. Moderan dizajn, perfektna simbioza enterijera i spoljašnjeg prostora, savršeno osmišljen i pozicioniran bazen, kao i mala zelena oaza u dvorištu učinili su ovaj dom jednim od najlepših u poznatom regionu Hollywood Hills.

 

Jednu od upečatljivih karakteristika ovog doma primetićete već nakon prvog pogleda na spoljašnjost kuće, a to su zidovi koji savršeno povezuju spoljašnji i unutrašnji prostor. Na prvi pogled deluje kao da zidovi potpuno nestaju i otvaraju se ka bašti, obezbeđujući na taj način prijatniji boravak u svakom delu kuće zahvaljujući savršenoj harmoniji između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. 

 

 

Budući da se imanje na kojem se nalazi ova kuća nalazi u mirnom i izolovanom delu grada, cilj arhitekte bio je da stvori utisak da zidove ovog doma zapravo čini okolni pejzaž dvorišta, a ne klasični zidovi objekta.

 

Taj osećaj postigao je perfektnom fluidnošću enterijera i ekterijera. I to se može osetiti praktično u svakom kutku ovog imanja, pa čak i kada objekat posmatrate iz udobnog outdoor nameštaja koji se nalazi oko ognjišta.

 

 

"Okolno drveće i brda tretirao sam kao svojevrsan omotač zgrade, dok sam spoljne zidove kuće konstruisao kao niz pregradnih zidova", objašnjava Tompson kako je uspeo da postigne ovaj nesvakidašnji efekat.

 

 

Tome su svakako doprinele i velike staklene površine koje otvaraju vidik ka dvorištu. Isti efekat obezbeđuju "džepna vrata" koja su dizajnirana tako da u potpunosti otvaraju zidove ovog doma.

 

 

Shop The look: atraktivne fotelje koje su dizajnirane za otvoreni prostor i za enterijer

 

Posebnu vrednost celom konceptu ove kuće dao je centralni deo dvorišta u kojem dominira savršen bazen za porodične kuće. Bazen ima pristupne stepenice, manji ograđeni deo za decu, ali i dovoljnu dužinu da se u njemu može zaplivati.   

 

 

Koliko značajnu ulogu u celom projektu je dobio bazen najbolje se može videti iz plana kuće i dvorišta. Naime, pogled iz centralnih prostorija kuće usmeren je upravo ka bazenu, oko kojeg je pozicionirana modularna baštenska garnitura i ognjište kao centralna mesta za opuštanje i odmor na otvorenom. Beli prirodni kamen za popločavanje dodatno ističe lepotu vodene površine i prostora za opuštanje.

 

Spoljašnje površine dvorišta uređene su šljunkom, popločanim kamenjem, travom i biljem, što unosi dodatnu dozu prijatnosti u ceo kompleks. 

 

 

Podjednaka pažnja posvećena je i uređenju enterijera, što se može videti u svakom kutku ovog doma. Centralni deo sadrži kuhinju i trpezariju, dok stepenice vode ka porodičnoj sobi i dnevnom boravku koji je kliznim vratima povezan sa terasom i bazenom. Udobna modularna garnitura  predstavlja još jedno mesto za opuštanje.

 

 

Zidovi i plafon su u celoj unutrašnjosti obojeni u belo, a bledo drveni pod ujedno je zajednički za sve prostorije u kući koja se prostire na 455 kvadratnih metara. Smeli detalji dopunjuju neutralnu paletu boja koja dominira u enterijeru, poput crnog ormana i mermernog ostrva u kuhinji. 

 

 

Ugodan kutak za čitanje u dnevnom boravku formira relaks fotelja i plafonska lampa atraktivnog dizajna.

 

 

U okviru ovog porodičnog kompleksa nalazi se i apartman za goste koji je uređen u duhu centralnog objekta, sa svedenim dizajnom, velikim staklenim površinama i izlazom u baštu.

 

 

Ako vam se sviđa uređenje spoljnog prostora ove vile, pogledajte više mogućnosti za prirodni kamen i bašte.

 

 

Potpuniji i neposredniji doživljaj ove prekrasne kuće možete dobiti i posredstvom video priloga koji sledi.

 

 

Ako vas inspirišu kreativna dela arhitekata širom sveta, obavezno pogledajte i Vilu u kojoj se luksuz spaja s prirodom, kao i Rajsku kuću s prirodnom oazom u srcu.

Ako, pak, tragate za detaljnim planovima kuća sa bazenom, Funkcionalna prizemna kuća za četvoročlanu porodicu i Savršena kuća za porodicu sa decom sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

Foto: Matthew Millman