PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rajska kuća sa prirodnom oazom u srcu

  • Objavljeno:
  • 20.11.2020

Namenjena porodici koju čini više generacija, ova velika kuća u Singapuru u svom središtu krije pravu oazu: vodene površine, vodopade i stepenaste vrtove koji se od krova spuštaju ka srcu doma.

 

Kuća Cornwall Gardens je delo singapurskog studija Chang Architects koji je za ovaj projekat dobio brojne arhitektonske nagrade.

 

 

Porodična kuća je zamišljena tako da može da primi i buduće članove ukoliko deca prošire porodice i požele da ostanu u rajskoj kući.

 

           

 

Roditelji su želeli otvoren dom, nesvakidašnji tropski raj za svoju porodicu, koji će podstaći njihovu decu da tu odgajaju svoje porodice kada stasaju, navodi se iz studija Chang Architects.

 

 

Šest spavaćih soba, teretana, biblioteka, kao i zajedničke dnevne prostorije koje uključuju više trpezarija, raspoređene su oko centralnog dvorišta sa bazenom za kupanje, vodopadom i koi jezerom u nivou podruma.

 

           

 

Raskošno zelenilo može se videti svuda u kući – kako u enterijeru, tako i na krovnoj terasi, između spratova, oko vodenih površina.

 

 

"Porodica i priroda dele isti prostor. Biljke, voda i životni prostor stapaju se u jednu celinu", objašnjavaju arhitekte. 

 

 

Izgrađena na kosom terenu, kuća prestavlja adaptaciju postojećeg objekta koji se nalazio na zemljištu. Nova kuća zauzela je gotovo ceo plac, a njenim dizajnom predviđeno je da sve prostorije budu otvorene ka unutrašnjem dvorištu.

 

 

Takav plan obezbedio je obilje prirodnog osvetljenja, prirodnu ventilaciju i pasivno hlađenje i kreirao ekološko okruženje koje promoviše zdrav život za sve.

 

 

Foto: Albert Lim K S.