PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Neodoljive moderne kućice za odmor

  • Objavljeno:
  • 15.10.2021

Predstavljamo vam šarmantne vikendice za širu porodicu ili prijatelje koji žele zajedno da provedu vreme u prirodi, a ujedno i da poseduju svoju zasebnu intimu. Kućice pružaju sve što je potrebno za život, ali i nešto dodatno za potpuno opuštanje.

 

Nastale kao saradnja između Open AD arhitektonskog studija i tima pejzažnih arhitekata iz Landshape-a ove fantastične kuće zadivljuju svojom savremenom formom i otvorenosti ka prirodi u kojoj se nalazi. Početna ideja arhitekti bila je da se napravi manja komuna gde vlasnici imaju poverenja jedni u druge ili da se poznaju stoga ceo koncept dalje je razvijen kao idealno mesto za opuštanje šire porodice ili prijatelja koje se može iznajmiti neovisno o kojem godišnjem dobu je reč.

 

 

Nazvan Ziedlejas, kompleks kućica smešten je na usamljenoj lokaciji u ruralnom delu Letonije, a nude prirodna utočišta daleko od gužve sa privatnim jezerom. Prateći savremeni izraz, one su koncipirane kao četiri gostinjske kabine, napravljene od čelika i stakla.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Sjajna vikendica za mir i relaksaciju
Romantična kućica za posmatranje zvezda


 

Na istoj parceli nalazi se i deo za saunu i masaže kao zasebni prostor. Objekat je izgrađen od smrče, a ušuškan je u padinu kako bi se izbeglo ometanje pogleda iz kabina za goste. Iako on ostaje tradicionalan u smislu namene, funkcionalnost i ukupna estetika je poboljšana iz perspektive savremenog dizajna.

 

 

Koncept kako eksterijera tako i entrijera zasnovan je na lokalnim izvorima prirodnog materijala poput drveta, biljaka i lana. Za ovu saunu kaže se da ima posebna lekovita svojstva.

 

 

U sklopu ovog objekta za opuštanje takođe se nalazi i zajednička prostorija za boravak stanara ukoliko bi vremenski uslovi bili nepovoljni.

 

Shop the look: ENVIRO fotelje od punog drveta.

 

 

Zahvaljujući umeću pejzažih arhitekti i pažljivim odabirom i sadnjom začinskog bilja, stanari mogu slobodno birati i praviti svoju mešavinu biljnog čaja.

 

 

Čajne kuće danju, a spavaće sobe noću, dizajnirane su da budu multifunkcionalne sa modularnim krevetom koji se u toku dana može podignuti, dok iz poda izranja sto. Staklena prednja strana pruža netaknuti pogled na pejzaž i zvezde noću, kako bi kreirali iluziju spavanja pod otvorenim nebom.

 

  


Povezane vesti:

6 koraka kako da izaberete idealan dušek za sebe


 

Priča o Ziedlejasu govori o očuvanju letonskog nasleđa, ali se ne boji da ide u korak sa vremenom. To je i biće mesto za sticanje osećaja lokalnog duha i razumevanje lokalnih načina. Gosti ovde mogu naučiti o tradiciji i folkloru, da se ponovo povežu sa prirodom, pronađu inspiraciju i prikupe snagu, a sve to uz deljene radosti sa najbližima.

 

Plan kuća

 

Kvadratura jedne kuće: 24m2

 

Autori projekta: Open AD i LandShape
Fotografije: Alvis Rozenbergs