PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajna vikendica za mir i relaksaciju

  • Objavljeno:
  • 1.10.2021

Predstavljamo vam fantastičnu kuću manjih dimenzija namenjena opuštanju. Ovaj dom nudi SPA centar i neodoljiv pogled na brdovit pejzaž, a kada vlasnici otputuju ili dođu hladniji dani njena pokretna fasada se potpuno zatvara.

 

Fantastična Wellness kuća kako joj je ime, delo je studija Miramari Design sa sedištem u Pragu. Njihovi klijenti, mladi bračni par želeli su da na rubu sela u Češkoj naprave malu kuću kao funkcionalni dom sa wellness prostorijama.

 

 

Ideja o sauni i zoni za opuštanje koju je kreirala arhitekta Monika Lneničkova podsetila ju je na njenu omiljenu tradicionalnu japansku arhitekturu i usled te inspiracije ona i njene kolege projektovale su kuću jednostavnih linija u čijem enterijeru dominiraju prirodne palate boja i podne obloge nalik onim koje se mogu videti u japanskim domovima.

 

 

O japanskoj inspiraciji stvaralaca svedoči, između ostalog, ravan krov i preklopni paneli sa letvicama koji grle celu kuću. Ideja je bila kreirati pokretnu fasadu koja bi služila kao zaštitni element. Dok su vlasnici kod kuće, preklopni paneli sa letvicama se poput harmonike sklapaju u stranu kako ne bi ometali pogled, a kada otputuju, kuća se zatvara poput zaštitne kutije.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Remek-delo među vikendicama: Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda
Magična kuća koja leči


 

Kuća je vizuelno podeljena u dva dela - u većem se nalaze se wellness prostor, a u manjem su smešteni kuhinja, kupatilo i spavaća soba. Na pragu SPA prostorije dočekuje nas bazen, kao i odvojen deo sa tušem i outdoor kadom od betona koja se koristi za hlađenje nakon saune.

 

 

Prostrana soba za meditaciju i odmor sa ležaljkama može se potpuno otvoriti pomoću pokretnih prozora i fasadnih panela i na taj način dobiti savršen pogled na prirodu. Unutrašnja sauna i tuš kabina dopunjeni su zasebnim toaletom.

 

 

Između SPA prostorije i spavaće sobe smeštena je outdoor kuhinja sa trpezarijskim stolom, ognjištem i roštiljem. U ovom delu paneli se ne preklapaju, već se podizno-kliznim mehanizmom pomeraju u stranu iza prostora namenjen cepanicama za grejanje. Oni su takođe opremljeni pleksiglasom sa unutrašnje strane, što sprečava promaju.

 

 

U privatnijem delu kuće nalazi se uska kuhinja na čijem začelju je postavljen pult koji služi kao trpezarijski sto, ali i kao dodatna površina za kuvanje.

 

Shop the look: Visilice Clava, Enviro DesignConceptStore

 

Spavaća soba, koja poseduje sopstveno kupatilo i kuhinja odvojeni su kliznim vratima. Zelenkasta nijansa pločica u kuhinji i kupatilu jedina je izraženija boja među prirodnim tonovima kroz celu kuću.

 

 

Japanska inspiracija u spavaćoj sobi iskazana je u prirodnim materijalima i bojama. Zidovi su obloženi  tekstilnim panelima sa lanenom tkaninom, koji kriju i ugradni garderober. Tekstilni paneli su postavljeni kako bi cela soba izgledala mekano, ali da poseduje i zvučnu izolaciju što omogućava mirniji san vlasnicima.

 

 

Plan kuće

 

Površina: 88 m2 + 57 m2 terase

 

Arhitekte kuće: Miramari Design
Fotografije: Tomáš Dittrich