PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Magična kuća koja leči

  • Objavljeno:
  • 30.7.2021

Mentalno isceljenje kroz dizajn i arhitekturu bilo je glavni zadatak ovog projekta. Sa tim na umu arhitekta je kreirao dom gde prevladavaju prirodni materijali i otvoren prostor, jer vlada verovanje da ukoliko se povežemo sa prirodom, povezaćemo se i sa samim sobom.

 

Kuća nazvana The Awakening House, što u prevodu znači kuća buđenja, projekat je arhitekte Hesusa Pačeka za Janelas CASACOR, jednu od najvećih svetskih izložbi arhitekture, dizajna enterijera i pejzaža u Majamiju. Sa fokusom na opuštanje tela i uma, ova kuća predstavlja pravi raj za sve one koji se bave jogom i meditacijom, ali i inspiraciju za one koji žele da naprave vikendicu inspirisanu zen baštom.

 

Forma kuće buđenja sačinjena je od dve povezane prostorije, koje sadrže sve funkcionalne elemente potrebne za život - kuhinju, dnevni boravak, trpezariju, krevet za spavanje i kupatilo, ali ono što ovu kuću čini zaista magičnom i rajskom jeste njen eksterijer koji sadrži prostor za meditaciju sa bazenom i četiri različita opuštajuća outdoor mesta, radijalno raspoređena oko kuće za uživanje i boravak u prirodi.

 

 

Mentalno isceljenje kroz dizajn i arhitekturu bila je glavna ideja ovog projekta, koji je inspirisan mandalom - duhovnim simbolom iz hinduizma i budizma koji predstavlja univerzum. Sa tim na umu arhitekta je kreirao dom gde prevladavaju krugovi, prirodni materijali i otvoren prostor ka prirodi.

 

Njegova ideja bila je da kroz arhitekturu omogući ljudima povezanost sa prirodom kroz pet ključnih elemenata koji pojačavaju čula i pomažu u buđenju svesti i podsvesti.

 

 

Prva prostorija otvorenog je koncepta, gde se nalazi kuhinja sa trpezarijskim stolom, stolicama i dnevnim boravkom. Za hladnije tropske večeri, kao i prva dva ključna prirodna elementa uveden kamin od metala, dok je treći element u ovom delu manifestovan u vidu plafonskih drvenih obloga.

 

Ratanska stolica na začelju prostorije ukrašena je sa geometrijskim cvetovima koji simbolizuju cvet života odnosno krug života, jedan od značajnijih i prepoznatljivih simbola svete geometrije.


Dnevna soba ukrašena outdoor ležajem talasastog oblika; Diabla proizvode prodaje ENVIRO DesignConceptStore

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Rajska kuća inspirisana estetikom istoka
Porodična oaza u srcu prirode 


 

Centralna terasa povezuje socijalno područje sa spavaćim delom, a predstavlja prostor namenjeno za jogu. Senku pravi pergola, koja je posebno dizajnirano umetničko delo čija se šara zasniva na univerzalnom ljudskom genetskom kodu, iskazan binarno, a kreacije je renomiranog kubanskog umetnika Antuana Rodrigeza.

 

 

Ovom fascinantnom pejzažu komplementira i statua Bude koja je smeštena na kamenu u jednom od dva bazena, koji predstavljaju element vode.

 

 

U drugoj prostoriji koja čini ovu kuću nastavlja se koncept otvorenog prostora, a sadrži sa jedne strane krevet za spavanje, a sa druge, intimnije strane tuš kabinu.

 

 

Kao izdvojen prostor za meditaciju kreirana je lučna, natkrivna konstrukcija sa zapadne strane kuće. Arhitekta nalaže da je ovo jedan od prostora koji će predstavljati integralni deo enterijera i eksterijera svakog doma u budućnosti.

 

Ležaljke čine dodatni deo za opuštanje pored vode

 


Povezane vesti:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Naučite da meditirate


 

Sa druge strane, istočno od kuće, nalaze se dva područja za sedenje i sunčanje sa mrežastim i metalnim nameštajem u kojem vlasnici kuće mogu uživati sami ili u većem društvu.

 

 

Spoljašnjost kuće prekrivena je bambusom obrađenim japanskom tehnikom Shou Sugi Ban, kako bi se postigao prirodan i topao završni izgled.

 

 

Kako ova kuća izgleda u celosti, pogledajte i u video prilogu koji sledi.

 

 

Autor projekta: Jesus Pacheco