PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Rajska kuća inspirisana estetikom istoka

  • Objavljeno:
  • 23.7.2021

U malom naselju Rio Vista kod Majamija, okružena kalifornijskom vegetacijom krije se vila koja predstavlja pravo letnje utočište za njene stanare. Ova kuća prostire se na 344 m2 a u sebi krije enterijer koji kombinuje istočnjački duh sa modernim stilom.

 

U kalifornijskoj gustoj vegetaciji, u malom gradu Rio Vista kreirana je vila koja na prvi pogled deluje kao pravo luksuzno, letnje utočište smešteno na azijskim ostrvima. Ovu divnu vilu kreirali su T+T Arquitectos, studio iz Argentine, sa fokusom na čist dizajn i potpuno ispunjenje želja svojih klijenata.

 

Ideja je bila kreirati dom u nenaseljenom pejzažu sa gustom vegetacijom, u kome će se stvoriti intenzivna veza između stanara i prirode. Za dizajn kuće bile su razmatrane različite teme, ali je ipak preovladao minimalistički dizajn inspirisan dalekim istokom.

 

 

Za izradu kuće primenjene su nove tehnologije i lokalni prirodni materijali u kombinaciji sa ručno rađenim zidnim zastorima od trske na spratu, koji su pokretni. Kuća fantastično spaja crnu boju, drvo i čiste linije i pravi pravu atmosferu letnje kuće stvorenu za uživanje.

 

Zidni zastori igraju važnu ulogu jer njihova senka doprinosi optimizaciji energetskih resursa, pomažući da se izbegne pojava direktnih sunčevih zraka i povećana temperatura u kući, a samim tim i potražnja za dodatnim rashladnim uređajima tokom leta.

 

 

Kuća prelazi iz intimnije konstrukcije koja sadrži dve spavaće sobe i tri kupatila, prema laganoj strukturi u obliku otvorenog koncepta u kome se nalazi dnevna soba, kuhinja i trpezarija, a nadovezujući se na bazen vizuelno doprinose fluidnom i pitkom prostornom osećaju. Usled ovoga jasna granica između unutrašnjeg dela i spoljašnjeg ne postoji kako bi se povećala interakcija između čoveka i prirode.

 

Kuhinja i trpezarija su ukrašene trpezarijskim stolom od punog drveta i čistih linija

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Porodična oaza u srcu prirode
Rajska kuća sa prirodnom oazom u srcu


 

Da bi u potpunosti iskoristili živopisni pejzaž, arhitekte su kreirali drugi dnevni boravak i postavili pored bazena, kome se može pristupiti iz dnevne sobe ili malog hodnika ukrašenog sa mini bazenom koji vodi do graže.

 

Outdoor prostor ukrašava modularna ugaona garnitura

 

Dnevna soba odlikuje prirodnim i organskim nameštajem neutralnih boja, a za dodatni ambijent noću korišćena je stona rasveta inspirisana lampionima, koji daju omaž istočnjačkom stilu.

 

Crni klub sto, Enviro DesignConceptStore

 

Sa drvećem na dohvat ruke, drvenim plafonskim oblogama i letvicama u spavaćoj sobi, stanari dobijaju željeni osećaj boravka u tropskom raju.

 

 

Svako kupatilo u kući krase sivi mermerni lavaboi kako bi se postigao luksuzniji i zen osećaj, poput onog koji se dobija u spa centru.

 

 


Povezane vesti:

Rajsko kupatilo inspirisano ostrvom Bali


 

Plan kuće

 

 

 

Autori projekta: T+T Arquitectos