PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 trikova za dom bez stresa

  • Objavljeno:
  • 26.2.2016

Iako prostorije uređene u šebi šik ili vintidž stilu poseduju jedinstven šarm, postoji nešto u čistim linijama i otvorenom, svetlom prostoru što na nas deluje umirujuće.

 


   Miran san uz feng šui

 

   Mnogi ljudi pate od nedostatka sna prouzrokovanog stresom, nepravilnom ishranom ili, pak,          kako zagovornici feng-šuija tvrde, pogrešnim rasporedom u spavaćoj sobi. Pogledajte kako da      rešite ovaj problem uz pravila stara 3000 godina. 


 

Uređenje prostora u "zen stilu" podrazumeva čiste linije i minimalnu količinu nameštaja, sa ciljem da "otvori" prostor i omogući da se relaksiramo. Raščišćavanjem prostora i korišćenjem prirodnih materijala i "mekog" osvetljenja možete pretvoriti svoj dom u oazu mira. Zato, prilikom uređenja doma imajte u vidu i staru izreku – haos u sobi, haos u glavi.

 

1. Minimalističko uređenje

 

Ako uredite svoj dom minimalistički i držite ga urednim, stvorićete ugodnu i umirujuću atmosferu koja neće izazivati stres.

 

 

2. Svetao enterijer

 

Enterijer u beloj boji pretvoriće bilo koji dom u utočište od spoljašnjeg sveta i učiniti vizuelno većim i prijatnijim čak i male prostorije. Pogledajte kako bela boja igra važnu ulogu prilikom uređenja malih stanova.

 

 

3. Zemljani tonovi

 

Upotrebom braon, bež i narandžastih tonova i prirodnih materijala učinićete da dom deluje neutralnije i u dodiru sa prirodom.

 

                  

 

 

4. Biljke u domu

 

Neizostavan element svakog "zen doma" su prirodne biljke jer je poznato da prečišćavaju vazduh, umanjuju stres i povećavaju elan. Pogledajte kojih osam biljaka najbolje čiste vazduh u vašem domu.

 

 

5. Red u kući

 

Trudite se da održavate pultove i police urednim čak i u kupatilu, a sitnice koje se ne koriste svakodnevno sklonite od pogleda.

 

 

6. Zen bašta

 

Uređivanje peska u minijaturnim pejzažnim vrtovima umiruje i opušta, dok istovremeno podstiče maštu i kreativnost.

 

 

 

7. Prirodni materijali

 

Upotreba prirodnih materijala učiniće dom prijatnijim, a možete ih uneti u postojeći prostor i bez renoviranja i većih radova.

 

                                                 

 

Foto: freshpalace.com / speora.org / ozock.com