PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodična oaza u srcu prirode

  • Objavljeno:
  • 4.2.2019

Smeštena na spektakularnoj lokaciji, na strmoj litici okružena bujnom vegetacijom, vila Kameleon je zadivljujuća porodična kuća svesrdno otvorena ka prirodi koja je okružuje.

 

Vila je izgrađena na pola hektara poseda s kojeg se pruža pogled na gusto zelenilo i reku i upravo je prirodna okolina igrala važnu ulogu u kreiranju dizajna kuće. 

 

 

Arhitektonski studio "Word of Mouth Architecture" prihvatio je zadatak da kreira građevinu koja je istinski povezana s prirodom i čvrsto integrisana u topografiju poseda.

 

 

Brišući jasne granice između arhitekture i prirode, arhitekti su osmislili kuću koja deluje kao da je satkana od čvrstih stena, šume i vode.

 

 

Velika kosina placa, s razlikom od 11 metara između prilaznog dela i kraja poseda kod reke, zahtevala je i da kuća bude na više nivoa.

 

 

Dva pravougaona volumena kuće postavljena su jedan na drugi i sastavljena od spoljašnjeg rama koji štiti unutrašnji u kojem su smeštene glavne stambene prostorije.

 

 

Svrha spoljašnjeg rama je da štiti enterijer od vremenskih neprilika, kao i da pruži izolaciju. Održavanje optimalne temperature u kući postiže se i pomoću zelenog krova, koji služi i za sakupljanje kišnice.

 

 

U skladu sa tradicionalnom arhitekturom Balija, osim glavnog dela kuće izgrađeni su dodatni paviljoni, svaki s različitom funkcijom.

 

 

Zajedničke zone su organizovane kao prostrane i otvorene prostorije, dok su privatni delovi kuće poput spavaćih soba, kancelarije ili teretane smešteni u zatvorene volumene.

 

 

Pri gradnji kuće uključeni su zeleni sistemi, pa su osim zelenog krova za pasivno hlađenje kuće korišćeni održivi materijali, postavljeni su solarni paneli za proizvodnju električne energije, a ugrađeni su i sistemi za prikupljanje i reciklažu kišnice.

 

 

 

 

Plan kuće

 

 

 

Foto: Daniel Koh, Word Of Mouth