PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Magična kuća na jezeru (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 5.3.2021

Arhitektonski dizajner Caspar Schols osmislio je ovu originalnu baštensku kuću kako bi omogućio svojim roditeljima da provode vreme u prirodi, a pritom imaju funkcionalnu "kabinu za život i rad".  

 


Moderna vikendica na Savi

 

Smeštena 30 km od Beograda na Progarskoj adi, jedna kućica izdvaja se od uobičajenih vikendica koje viđamo na našim rekama. Ova rečna kućica, za čiji su izgled zaslužni arhitekti studija Remorker iz Beograda, privlači pažnju svojim jedinstvenim, modernim dizajnom.


 

Kuća pod nazivom "ANNA Stay" ima unutrašnju strukturu od greda i stakla koja je odvojena od spoljnih drvenih zidova i metalnog krova, a unutrašnji i spoljašnji delovi postavljeni su na klizače tako da se elementi mogu pomerati da bi se stvorili različiti rasporedi. 

 

 

Zahvaljujući tome ova kuća može pružiti zaštitu od spoljašnjih uticaja kada vremenske prilike nisu pogodne, ali se tokom lepih sunčanih dana zahvaljujući pokretnim delovima i klizačima centralni deo kuće vrlo jednostavno može transformisati u potpuno otvoreni prostor.

 

 

Tako tokom noći možete spavati ušuškani u krevetu zaštićen od svih spoljašnjih uticaja kao i u svakoj drugoj kući, a potom tokom sledećeg sunčanog dana jednostavnim pokretima ukloniti unutrašnju konstrukciju kabine i spoljašnji krov i uživati u istom krevetu koji je ovoga puta direktno izložen suncu.

 

 

Štaviše, u slučaju da vam prija direktna izloženost sunčevim zracima, ali temperatura još uvek nije dovoljno visoka, možete zadržati samo stakleni okvir koji će obezbediti prijatnu temperaturu, ali istovremeno i osećaj da ste na otvorenom.

 

 

"To je dinamičan dom u obliku otvorene platforme za život i može se koristiti bilo gde u svetu", navodi Schols i objašnjava da se njen koncept zasniva na sličnom principu kao i oblačenje ljudi.

 

Kuća se, kako kaže, poigrava konfiguracijom različitih slojeva i baš kao što se čovek oblači u skladu sa različitim vremenskim uslovima, prilikama i raspoloženjima, tako se i ova kuća "oblači" u različite slojeve.

 

 

 

Zahvaljujući tom principu, ova kuća može da predstavlja siguran zatvoreni prostor kao i svaka klasična kuća, ali za razliku od nje ona može postati i vaša soba na otvorenom koja vam pruža osećaj kao da ste na pikniku. Po potrebi, može biti i nešto između, tj. prostor zaštićen staklenim površinama, ali i dalje sa potpuno otvorenim pogledom na okolinu.  

 

 

Iako je originalna verzija imala četiri pokretna dela, tj. dva unutrašnja i dva spoljna dela – ANNA Stay je pojednostavljena tako da se samo dva dela kreću na točkovima.

 

 

"ANNA Stay ima dva klizna dela koji omogućavaju transformaciju kuće, a takođe ima fiksni deo u kojem se nalaze kuhinja, tuš, toalet i prostor za odlaganje stvari", objašnjava Schols. To ovoj baštenskoj kući obezbeđuje i funkcionalnost jer ne obezbeđuje samo uživanje u prirodi, već i zadovoljavanje svih drugih potreba koje imate čak i ako planirate dugoročan boravak u njoj.

 

 

Spavaća soba i dnevni boravak nalaze se unutar pokretnog volumena, tako da se mogu potpuno otvoriti na otvorenom ili koristiti za druge aktivnosti. Kuća takođe ima polusprat u nepokretnoj polovini koji pruža prostor i za drugi krevet, tako da je pogodna i za više ljudi.

 

 

Enterijer je skladno opremljen nameštajem od drveta i tepisima od prirodnih materijala koji unose toplinu u ambijent.

 

 

Zidovi i struktura obe kuće napravljeni su od neobrađenog drveta ariša, a zatim izolovani od pet centimetara piljevine.

 

 

Unutra su drveni zidovi obloženi ivericom od bele breze. Horizontalni prozori na drvenim zidovima imaju za cilj da pruže neometan pogled sa nižeg nivoa – poput sedenja ili boravka u krevetu.

 

 

ANNA Stay je dizajnirana za transport na lokaciju koju budući vlasnik odabere, tako da je neuporedivo fleksibilnija i brža verzija u odnosu na gradnju klasične vikendice, što je još jedna prednost ove inovativne baštenske kuće.

 

 

 

 

 

 

Photo: Tõnu Tunnel / Jorrit 't Hoen