PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna vikendica na Savi

  • Objavljeno:
  • 28.9.2020

Smeštena 30 kilometara od Beograda na Progarskoj adi, jedna kućica izdvaja se od uobičajenih vikendica koje viđamo na našim rekama. Ova rečna kućica, za čiji su izgled zaslužni arhitekti studija Remorker iz Beograda, privlači pažnju svojim jedinstvenim, modernim dizajnom.

 

Nalazi se na izolovanoj lokaciji, savršenoj za beg od gradske gužve. Upravo to je i njena glavna namena – da svojim vlasnicima pruži mir i mesto za odmor od svakodnevnog života.

 

 

Arhitekti su inspiraciju za ovaj projekat pronašli u arhetipskoj kući, jednostavne, svedene forme čija je prvobitna uloga bila da ljudima pruži utočište – od prirode, životinja, ljudi. Sigurno mesto odakle može da se posmatra okolina.

 

 

Stoga je i kuća orijentisana tako da pruži najbolji pogled na prirodu. Kroz nizove velikih prozora sa obe strane, kuća je obezbedila panoramski pogled, dok je glavna vizura ka reci naglašena velikom konzolnom terasom u produžetku dnevnog boravka.

 

 

 

Kućica je izgrađena na ravnom terenu, tik do reke Save. "Prostor na kom je kuća postavljena je plavno tlo i na proleće je veći deo terena poplavljen. Zato je kuća projektovana na stubovima, odnosno kao sojenica. U njenoj neposrednoj blizini nema drugih izgrađenih kuća", navodi se iz studija Remorker Architects.

 

 

Poseban šarm kućici pruža kombinacija različitih materijala. Sama konstrukcija napravljena je od drveta i postavljena na uvučene betonske stubove i malu prostoriju takođe izgrađenu od betona.

 

 

Drvenu konstrukciju štite krov i fasada obloženi limom u mat crnoj završnici, koji pružaju interesantan kontrast svetlom enterijeru u kojem dominiraju drvo i beli zidovi.

 

 

PLAN

 

 

 

Foto: Miloš Martinović, Relja Ivanić