PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća o kojoj se mašta: Odmor u zelenilu sa pogledom na Dunav

  • Objavljeno:
  • 7.10.2022

 

Nova kuća na mestu stare, moderan odgovor na tradicionalnu formu, kao i nedoumice koje rekonstrukcija vikendica nosi – puno je povoda za razgovor sa arhitektom Milenom Zindović i priču o njenom projektu gostinske kuće sa pogledom na Dunav, o kakvoj mnogi maštaju.

 

Ušuškana u zelenilo dunavske obale i savršeno uklopljena u nju zahvaljujući tamnoj boji fasade i krova, mala i kompaktna, gostinska kuća u Grockoj je pravi crni biser među okolnim vikendicama.

 

Prateći zahteve investitora, koji su želeli da na mestu dotadašnjeg pomoćnog objekta izgrade novu, savremenu gostinsku kuću, arhitekta Milena Zindović je osmislila objekat koji je funkcionalan tokom cele godine i koristi najbolje od onoga što sama lokacija i postojeće stanje nude.

 

Kompaktna, monohromatska kuća koja se otvara prema Dunavu

 

Kuća se nalazi na veoma strmom terenu, što je uticalo odluku da ona bude izgrađena na već postojećem platou, čime su izbegnuti veliki zemljani radovi, očuvane su vegetacijom već učvršćene škarpe a potporni zidovi su rekostruisani.

 

Kako na placu postoji još jedna, glavna, kuća, imperativ je bio da gostinska kuća svojom pozicijom i visinom ne zakloni pogled na Dunav sa platoa ispred glavne kuće. To je odredilo veličinu gostinske kuće, a takođe i uticalo na njeno oblikovanje.

 

Sleme na užoj strani omogućilo je orijentaciju kuće prema reci

 

Tako je karakteristična terasa na spratu zasekla gabarit krova, sprećavajući da kuća postane previsoka, a istovremeno formirala osunčani prostor od 14m2 za odmor i uživanje u pogledu na reku.

 


Pogledajte i ove kuće u prirodi:

Neverovatna drvena kuća u šumi koja se transformiše i prilagođava (PLAN) 

Kuća u prirodi A forme: inovativno rešenje za uživanje u prirodi (DETALJAN PLAN) 


 

Prema rečima arhitekte, kuća je savremena interpretacija arhitekture vikend naselja ili „naivne“ arhitekture, te je i oblikovanje inspirisano arhetipom kuće sa dvovodnim krovom. Taj arhetip je potom modifikovan u odnosu na formu i orijentaciju kuće, koje su direktno uslovljene njenom specifičnom lokacijom i teško pristupačnim terenom. Tako je sleme krova orijentisano kontra-intuitivno, po kraćoj strani, ali je to omogućilo bolje otvaranje unutrašnjih sadržaja prema spoljašnjosti.

 

Kuća je izgrađena na već postojećem platou, na mestu nekadašnjeg pomoćnog objekta 

 

Svojom tamno sivom bojom fasade i krova, nestandardno velikim prozorima sa tirkiznim špaletnama i specifičnim oblikom, gostinska kuća u Grockoj otvara neke nove poglede na arhitekturu vikend kuća po meri savremenog čoveka.

 


 

S obzirom na rastuću potrebu za posedovanjem svoje nekretnine van grada, i česte nedoumice između izgradnje nove ili obnove stare kuće, pitali smo Milenu šta je savet stručnjaka u takvim situacijama?

 

Na prvi pogled, rekonstrukcija je jeftinija od izgradnje, ali to je istina samo u slučaju da kuća odgovara potrebama po veličini i strukturi, ili se radi o kvalitetno izvedenom objektu koji ima potencijala za dogradnju. Međutim, postoje primeri velikog broja vikendica u okolini Beograda, a sigurna sam i drugih gradova, koje su izgrađene nekvalitetno, od najjeftinijih materijala i bez dobre konstrukcije na koju bi se mogla osloniti dogradnja. U takvim slučajevima, gde je prvo potrebna ozbiljna konstruktivna sanacija postojećeg objekta da bismo uopšte mogli da razgovaramo o proširenjima, moguće da je povoljnije postojeći objekat srušiti nego sanirati.

Druga važna stvar jeste da li postojeći objekat odgovara važecim urbanističkim uslovima. Često se dešava da su stari objekti izgrađeni bez dozvole, ili pre donošenja propisa, ili u zonama koje nekada nisu bile, a danas jesu, građevinsko područje, i da prilikom rekonstrukcije ili dogradnje se ispostavi da kuća ne može da bude na mestu na kom je, što onda blokira davanje dozvole. Stoga je i kada su rekonstrukcije u pitanju, kao i izgradnja novih kuća, jedan od prvih koraka da izvadite informaciju o lokaciji iz nadležne opštine, i saznate koji uslovi za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju važe na vašoj parceli.

U svim ovim slučajevima savet i konsultacija sa arhitektom su poželjni, kao pomoć u tumačenju propisa, ali i proceni kvaliteta i potencijala postojećih objekata pre nego sto se odlučite na njihovu rekonstrukciju ili dogradnju.

 


 

Enterijer gostinske kuće je moderan i jednostavan, raspoređen u kvadraturu od 74m2 neto, sa prizemljem i galerijom.

 

Prizemlje je otvorenog plana i u njemu se nalaze kupatilo, kuhinja sa trpezarijom, radni kutak i dnevna sobu sa kaminom, dvostruke visine. Dnevni deo osvetljen je krovnim prozorima, a kroz trokrilna klizna staklena vrata izlazi se na plato ispred kuće.

 

Povezanost dnevne zone sa spoljašnjim prostorom

 

Konzolne stepenice vode na galeriju 

 

Na galeriji, do koje se dolazi metalnim konzolnim stepenicama, smeštena je spavaća soba iz koje se izlazi na prostranu terasu. Veliki prozor orijentisan prema Dunavu omogućio je buđenja sa izuzetnim pogledom.

 

Buđenje sa pogledom na Dunav

 

PLAN

 

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

Fotografije: Miloš Martinović

Crteži: MZ Studio