PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Neverovatna drvena kuća u šumi koja se transformiše i prilagođava (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 16.9.2022

 

Drvena kuća sa fasadom od paljenog drveta, koja svojom minimalističkom A-formom podseća na šator, projektovana je tako da se, kao školjka, otvori kada je u upotrebi i obezbedi dodatni komfor, a kada u njoj niko ne boravi, zatvori se i stopi sa prirodom koja je okružuje.

 

Estonski biro Eek & Mutso projektovao je vikendicu Kuku-Ranna Summer House, u blizini Talina, A-forme sa strmim krovovima, baš kakve su bile i vikendice građene 70-ih godina prošlog veka u ovom kraju. U njihovoj, modernoj postavci, dodati su pokretni elementi koji kući daju mogućnost transformacije i prilagođavanja.

 

Kada nije u upotrebi,drvena  kuća u šumi  liči na zatvoreni šator

 

Drvena fasada je sa yakisugi završnom obradom, tradicionalnom tehnikom paljenja drveta. Ugljenisana, isprana tekstura odlično se uklapa sa okolnom borovom šumom.

Pokretni drveni kapci sa čeličnom konstrukcijom se podižu kao krila otkrivajući veliki stakleni zid na glavnoj fasadi koji vodi do dnevnog boravka. Otvoreni kapak tako postaje krov nad terasom ispred dnevne sobe, dok se stakleni zid ispod roletne otvara i terasu i unutrašnjost kuće povezuje u jedinstvenu celinu.

 

Pokretni kapci otvaraju kuću i postaju nadstrešnice za terase i prozore

 

Kapak na drugoj strani kuće otkriva malu radionicu koja se na sličan način pretvara u prostrani otvoreni prostor sa krovom.

Kuća stoji na betonskoj ploči dok je cela konstrukcija drvena. Takođe, spoljna i unutrašnja završna obrada je drvo, dok je konstrukcija kapaka čelična.

Iza ovog pomalo grubog i svedenog eksterijera, krije sa enterijer u nežnim tonovima, sa puno ličnih, recikliranih detalja.

 

Stakleni zid za neometani pogled na šumu

Shop the look: Enviro stolica

 


Pogledajte i ove interesantne kuće u prirodi:

Kuća u koju ulazi šuma (PLAN) 

Kuća u prirodi A forme: inovativno rešenje za uživanje u prirodi (DETALJAN PLAN)


 

Detalji koji su našli svoju novu primenu: stari kontrabas kao polica

 

Očekivano, svoje mesto u kući je pronašla i tradicionalna sauna i još puno detalja sa referencama na okolnu prirodu i lokalnu tradiciju, a ostavljajući dovoljno prostora i za moderan dizajn i umetnička dela prijatelja.

 

I tradicionalno i moderno, kupatilo sa saunom

 

Gornji nivo, oprmljen za odmor i rad

 

 

PLAN

Prizemlje

 

Sprat

 

Preseci

 

 

Kuku-Ranna Summer House by Arhitektuuribüroo Eek & Mutso

Photos: Toomas Tuul

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil