PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća u koju ulazi šuma (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 4.6.2022

Kao neodvojivi deo prirode, prizemna porodična kuća Laaneotsa House potpuno se uklopila u svoje okruženje. Nenametljiva, prizemne spratnosti, kao da je obmotana oko borove šume, i pažljivo rasprostrta, da ne poremeti prirodan niz ni jednog stabla.

 

Arhitekte biroa KUU arhitektid iz Estonije projektovali su ovaj porodični dom za koji se sasvim sigurno može reći da je u skladu sa prirodom. Diskretno integrisana u okolinu, bez pretenzije da privuče pažnju, kuća pleni svojom harmonijom i jednostavnošću.

 

Jednostavna forma prizemne porodične kuće i prirodni materijali, u skladu sa okruženjem, Foto: Tõnu Tunnel

 

Pravilne, linearne forme, u obliku slova U  Laaneotsa House upotrebom materijala, boja i elemenata oblikovanja postiže razigranost fasade i vizuelnu prepoznatljivost. Niz vertikalnih elemenata u ulaznoj zoni, simboličan je nastavak borove šume koja ulazi u kuću. Ulaz u kuću je pod zajedničkom nadstrešnicom koja povezuje stambene i pomoćne prostorije. Odlično rešenje ulaznog dela, pored mesta za parking i ulaza u oba dela kuće, ima i direktan pristup unutrašnjem dvorištu.

 

Ulazna zona sa nadstrešnicom i mestom za parkiranje, Foto: Tõnu Tunnel

 

U-forma kuće sastoji se iz dva dela, stambenog u obliku slova L, koji je nadstrešnicom povezan sa tehničkim delom, forme slova I. U stambenom delu smeštene su kuhinja i dnevna soba otvorenog konceptakancelarijski deo, dve manje sobe sa zajedničkim kupatilom, master sobu sa kupatilom i garderoberom i prostor za vežbanje. Dnevna zona izlazi na unutrašnje dvorište, dok spavaće sobe imaju svoje, istočno orijentisane terase. 

 

Staklene pregrade brišu granicu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Enterijer je opremljen modernim nameštajem u sivim  ili crnim tonovima,koji naglašava kontinuitet kolorita eksterijera kuće

 

U celom objektu, u cilju održavanja neprekinutog kontakta sa tlom, izbegnuto je korišćenje pragova i svi podovi su u istom nivou.

 

Kotinualnost prostora stambene zone, Foto: Tõnu Tunnel

 

U drugom, pomoćnom, delu objekta nalaze se saune, vešernica i magacinski prostor. Tehničke prostorije skrivene su u podzemnoj etaži.

Sa tri strane zaštićeno objektom, mirno i bez vetra, unutrašnje dvorište je važan deo ove kuće. 

 

Unutrašnje dvorište kao oaza mira, Foto: Tõnu Tunnel

Bazen i unutrašnje dvorište je za sezonu upotpunjeno outdoor nameštajem 

 

Prelazi između tri prirodna elementa - drvene podloge, trave i vode u dvorištu dodatno pojačavaju utisak nepromenjenog prirodnog pejzaža. Stabla bora, zadržana u svom prirodnom rasporedu, izdižu se iznad objekta, čime se on još više integriše u okruženje. Slobodna strana dvorišta otvorena je prema šumi, omogućavajući relaksirajući pogled u udaljeno zelenilo kroz velike staklene površine u svim prostorijama.

 

Unutrašnje dvorište i vizura prema šumi, Foto: Tõnu Tunnel

 

Svi korišteni materijali odabrani su tako da prate koncept uklapanja u prirodu. Za spoljnu završnu obradu odabrano je drvo bojeno u crno u kombinaciji sa betonom, a natur beton je zastupljen i u unutrašnjoj obradi zidova.

Neophodni detalji kao što su slavine, cevi za kišnicu, prostori za odlaganje, pažljivo su uklopljeni i sakriveni dekorativnim elementima.

 

Dekorativno i praktično odlaganje, Foto: Tõnu Tunnel

 


Ukoliko vam se sviđa ovaj tip kuće, pogledajte i:

Sjajna vikendica za mir i relaksaciju

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom


 

PLAN

 

 

 

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

 

 

Architects: KUU arhitektid

Area: 225 m²

Year: 2020

Photographs:Tõnu Tunnel

Lead Architect: Joel Kopli

City: Pringi

Country: Estonia