PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodična kuća kao ogledalo savremenog hedonizma

  • Objavljeno:
  • 28.1.2022

Kuću u Sremskoj Kamenici nalazi se na padini sa koje se pruža prelep pogled na Novi Sad. Zamišljena je kao kuća za odmor koja zadovoljava najviše standarde komfora. Prostrane terase sa bazenom pružaju nesvakidašnje, ispirativne vizure i prožimanje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora je, kao poseban kvalitet, očigledno na prvi pogled.

 

Kuća na Čardaku obuhvata 373 kvadratna metra i locirana je na najvišem delu parcele kako bi pogled na nesvakidašnje, očaravajuće vizure bio potpun. Autor projekta je Studio M+ na čelu sa Draganom Mariničićem i saradnicama Anom Gojković i Aleksandrom Mariničić.

 

 

Funkcionalana postavka kuće prati "T" šemu, u dva volumena koja uokviruju prostranu terasu na koju se nadovezuje bazen sa dekingom.

 

 

U glavnom delu smešten je dnevni boravak sa velikim zastakljenim površinama koje vizuelno gotovo sasvim poništavaju granicu između enterijera i okoline.

 

 

Dnevni boravak se "otvara" ka terasi i dvorištu. Ambijent dobija sasvim novu dimenziju kada je preplavljen dnevnom svetlošću baš kao i pod uticajem decentne spoljašnje rasvete tokom večeri. 

 

 

Sa druge strane se nižu dečija i roditeljska soba sa kupatilom, koje se takođe velikim staklenim površinama otvaraju ka prostranoj terasi. Terasa na izvestan način postaje centralni motiv, mesto objedinjenja kako unutrašnjeg prostora tako i spoljašnjih celina budući da se stapa za zelenilom koje igra važnu ulogu u konačnom utisku.

 

 

Konstruktivni sistem objekta, kako ističu autori, jeste skeletni armirano-betonski, sa punom AB pločom ravnog krova i zidovima od bloka. Za fasadu su razmatrani različiti predlozi, a klijenti su se na kraju opredelili za fasadnu oblogu od opeke u sivoj nijansi. Nadstrešnica terase izvedena je od lameliranih drvenih greda. U segmentu kuće koji je orijentisam prema unutrašnjem dvorištu, smeštene su soba, sauna i garaža sa vešernicom. Kako objašnjavaju autori projekta - sadržaji se nižu duž dve ukrštene ose, što zapravo predstavlja glavni koncept i specifičnost ovog projekta. Letnja kuhinja, neposredno uz bazen, zamišljena je kao dodatak terasi.

 

 

Jasno je da su i spoljašnje celine i unutrašnji životni prostor racionalno i funkcionalno organizovani. Lepota ove kuće je u nevidljivosti granica između različitih celina i efektno sprovedenoj stilskoj doslednosti.

Opremanjem enterijera – izborom obloga i rasvete, izborom i dizajnom nameštaja, u saradnji sa klijentima A1 design hub. Toplina drveta kao najdominantnijeg materijala vidljiva je u svakom delu kuće. Prevladavaju svetli tonovi i nameštaj modernih formi. Sve je vrlo ujednačeno a savremeni stilski koncept dodatno naglašava plafonska rasveta. I ovde zapažamo oblike koji su odjek najaktuelnijih trendova. 

 

 

SHOP THE LOOK: garniture i fotelje savršenog komfora i dizajn izraza.

 

Ono što predstavlja najveću vrednost lokacije, položaj i konfiguracija terena, bilo je i najveći izazov u projektovanju i izvođenju - navode arhitekte studija M+. Koncept pejzažnog uređenja je takođe imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog (praktično zatečenog), do terasasto projektovanog terena po želji klijenata,u kasnijoj fazi.Tada su osmišljene spoljne stepnice za pristup terasi iz dvorišta, sa nivoa podruma – čime je zapravo postignut dodatni kvalitet i dinamika kružnog toka oko i kroz kuću.

 

 


Ako vam se sviđaju kuće sa pogledom, pročitajte takođe:

Tropska vila koja uokviruje pogled na okean

Vila u kojoj se luksuz spaja s prirodom


 

Interesantna i spolja i iznutra, kuća u Sremskoj Kamenici je odličan primer dobro promišljenog arhitektonskog rešenja, ali i hedonističkog koncepta kome se ništa ne mora dodati. Stvorena za odmor i uživanje, predstavlja visoke standarde gradnje, dizajna, originalnog spajanja eksterijera i enterijera u nedeljivu celinu.

 

Tekst: Milan Nikolić

Fotografije: Relja Ivanić