PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tropska vila koja uokviruje pogled na okean

  • Objavljeno:
  • 20.8.2021

Smeštena na bujnom, zelenom nagibu Kostarike, na prostoru od 500m2, nalazi se skrivena kuća koja je poput raja na zemlji. Ova kuća se na prvi pogled čini kao jednospratna, a zapravo obiluje prirodom, luksuzom i avanturističkim duhom na više nivoa.

 

Studio Saxe bio je angažovan za projektovanje ove vile koja se nalazi na brdima grada Santa Teresa u Kostariki. Osnivač i glavni arhitekta studija, Bendžamin Saks nalaže da je ovaj projekat čist dokaz kako se beton može koristiti u tropskoj arhitekturi za postizanje niskog održavanja same kuće i dugovečnosti bez gubitka otvorenosti i dubokih veza sa prirodom u kojoj se nalazi.

 

Da bi se prilagodio topografskim uslovima, Studio Saxe je odlučio da "gurne" kuću u zemlju stvarajući privid jednospratne kuće sa ulice i otkrivajući njenu pravu veličinu tek kada čovek uđe u kuću.

 

 

Niz betonskih zidova štiti kuću i prikriva ono što će kasnije postati moćno koreografirano otkrivanje pravog luksuza.

 

 

Odmah nakon ulazka u kuću zasenjuje bajkovit pogled na more, infinity bazen i otvorenost dnevnog boravka.

 

 

Shop the look: Trpezarijske stolice Orbita i sto LUC, Enviro DesignConceptStore

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Vila u kojoj se luksuz spaja s prirodom

Otvorena kuća koja savršeno kombinuje beton i drvo


 

Zbog ekstremnog nagiba terena, arhitekte su odlučile da obezbede privatnost spavaćih soba i ''potope'' ih u zemlju. Na taj način su omogućili glavnom boravišnom prostoru da ima najbolji pogled ka moru sa terasama koje na prvi pogled levitiraju iznad prirode, zahvaljujući staklenoj ogradi.

 

 

Izazov je bio stvaranje otvorenih, dobro provetrenih prostora u dnevnoj zoni sa betonskim zidovima tokom kišnih i vlažnih meseci u godini. Ovaj izazov su savladali laganim krovom sa manjim prozorima uz njega, koji omogućavaju unakrsnu ventilaciju tokom svih dana u godini.

 

 

Zadržavajući glavni životni prostor iznad i intimnije spavaće sobe na nižem nivou, Studio Saxe je koristio karakteristike koje lokacija pruža da bi odredio upotrebu prostora. Svaki prostor koji dodiruje tlo je čvršći, privatniji i zatvoreniji, a kao kontrast svaki nadzemni prostor je otvoren i prohodan. Duga sveobuhvatna linija krova štiti kuću i uokviruje ulazni bazen sa betonskim nosačima koji mu daju potporu iznad džungle.

 

Veliku pažnju arhitekte su posvetile nameštaju pa su tako uvedeni dizajn stolovi od drveta i dizajn fotelje od drveta kako bi se oplemenio prostor i postigao kontrast betonskim zidovima.

 

 

Shop the look: Outdoor lampa PLISY, Enviro DesignConceptStore

 

Sa leve strane infinity bazena krije se glavna spavaća soba, koju vlasnici mogu koristiti ukoliko žele da promene ambijent i imaju direktni pogled na more. Ova spavaća soba poseduje dva pokretna, pregradna elementa: zavesu i staklena, klizna vrata, koji se mogu nezavisno koristiti u zavisnosti od godišnjeg doba.

 

 

 

Vlasnicima ovog doma od početka je bila želja da veći deo kuće bude izgrađen od betona radi dugovečnosti, manjeg održavanja i očuvanja niže temperature tokom vrelih meseci u godini. Tu želju arhitekte su nastavile da ispunjavaju u donjem, privatnijem delu kuće koji vodi do dve spavaće sobe.

 

 

Kako bi kreirali intimniji, zatvoreniji ambijent koji nastavlja trend povezanosti sa prirodom, arhitekte su svakoj spavaćoj sobi dodelile sopstveno kupatilo i zasebnu terasu.

 

 

Letvice upotpunjavaju kupatilo i senkom prave romantičan, letnji ambijent

 


Povezane vesti:

Kuća sa talasastom fasadom

Mediteranska kuća poput skulpture savremene umetnosti


 

Uticaj građevinskih metoda i materijala veliki je faktor u održavanju i dugovečnosti zgrade u tropskim predelima. Stoga arhitekte su kreirale ovu kuću koja stvara novi pravac u kojem se savremeni dugotrajni materijal poput betona može obilno koristiti svuda bez gubitka osnovnih bioklimatskih principa tropskog dizajna, poput dugih streha krova, unakrsne ventilacije, sakupljanja vode i mnogih drugih.

 

 

Noćni pogled na ulaz u kuću

 

Plan kuće

 

 

Arhitekte: Studio Saxe