PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mediteranska kuća poput skulpture savremene umetnosti

  • Objavljeno:
  • 9.7.2021

Na strmom, stenovitom brdu prekrivenom mediteranskom vegetacijom Majorke, kreirana je kuća koja je nalik skulpturama savremene umetnosti, a potpisuje je Caballero Colon Architects. Međutim, to nije jedino što ovu kuću čini savršenom za život kao iz morske bajke.

 

Smeštena na strmom, stenovitom brdu prekrivenom mediteranskom vegetacijom, na španskom ostrvu Majorka, kreirana je kuća pod nazivom ''Can Caniis'' a potpisuje je arhitektonski studio ''Caballero Colon Architects''. Ova vila se prostire na 240m2 a dizajnirana je kao četiri skulpturalne kutije složene pod uglom, jedna na drugu poput tetrisa. Ono što ovu kuću čini dodatno posebnom jesu prozori celom širinom ovih ''kutija'' koji ističu vidikovac ka zalivu Caniamel, čineći arhitekturu vile i njen pejzaž ispreplentanim kao neraskidiva celina.

 

 

Bioklimatski pametna, vila se sastoji od polupodzemnog područja koje pomaže u održavanju niže, unutrašnje temperature. Dodatno, pozicioniranje ''kutija'', prozora i materijala fasade, zajedno sa malom unutrašnjom terasom, omogućava kreiranje razlike u pritisku kako bi se stvorio lagani povetarac svežeg vazduha kroz celu kuću.

 

Vili na brdu pristupa se na dva načina: vijugastim stepenicama ili korišćenjem lifta u podnožju koji vodi direktno do glavnog ulaza.

 

 

Čim se pređe ulazni prag ove kuće, stanare dočekuje prvi pogled na predivan zaliv koji je uokviren, poput slike, sa prozorima trpezarije i dnevne sobe. Ovi veličanstveni pogledi su konstanta koja karakteriše svaku prostoriju kuće.

 

Svi prozori u ovom delu kuće su pokretni, transformišući dnevnu sobu i trpezariju u prostor na otvorenom, odakle se može pristupiti predivnom infinity bazenu.

 

 

 

Trpezariju krase sto od jasenovog drveta i stolice od pruća koje su samo jedan od komada nameštaja sa čistim i jednostavnim linijama, od kojih su mnoge po meri dizajnirale arhitekte.

 

Materijali zidova u enterijeru se kreću od belog krečnog maltera do lokalnog bledog peščara poznatog kao mares - moderna interpretacija tradicionalnih španskih betonskih pločica. Na prvom nivou kuće pored trpezarije i dnevne sobe, može se pronaći i kuhinja, ostava i spavaća soba sa sopstvenim kupatilom.

 

 


Ako vam se ova kuća sviđa, svideće vam se i:

Elitna primorska vila u Sarasota stilu

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)


 

Ukrašena cementnim podnim pločicama koje oslikavaju nijanse pejzaža, kuhinja prima boje tipične za arhitektonsku tradiciju ostrva. Kuhinjski elementi su u beloj boji kao i kuhinjsko ostrvo, koji se u nastavku transformiše u barski sto.

 

Šarmu ove prostorije doprinosi i drvo koje se tu nalazilo pre same izgradnje vile, a sačuvano je i uokviren staklenim zidom i proteže celom visinom kuće.

 

 

Posebnost spavaćih soba sastoji se od sopstvene tuš kabine, ograđene staklenim zidovima kao i minimalnim elementima nameštaja koji su slobodno raspoređeni u prostoru i omogućavaju uživanje u pejzažu iz svake tačke sobe. Bele zavese postavljenje su oko tuš kabine kako bi se postigla potrebna intimnost. Kako za kuhinju, tako i za svako kupatilo u kući izabrane su česme od nerđajućeg čelika kompanije CeaDesign. 

 

Spavaća soba na prvom nivou

 

Drugom nivou kuće pristupa se stepenicama pored ulaznih vrata, gde su smeštene još dve spavaće sobe sa sopstvenim kupatilom. U hodniku na drugom nivou postavljeni su drveni podovi, dok su za spavaće sobe arhitekte odabrale mikrocementni pod.

 

 

Glavna spavaća soba na drugom nivou poseduje magičan pogled prema zalivu kroz prozor širine cele prostorije, dok su sa strane postavljeni manji prozori koji omogućavaju svež vazduh i povetarac tokom spavanja.

 

Boja morskog talasa prožima se kroz celu kuću

 

U skladu sa unutrašnjim dizajnom, sa druge strane spavaće sobe, kreirano je i kupatilo otvorenog tipa, koje pruža dovoljnu slobodu ali i potrebnu intimnost tuširanja pod otvorenim nebom.

 

 

Kupatilo na drugom nivou kuće

 


Povezane vesti:

Mediteranska vila u prirodi


 

Caballero Colon Architects je za ovu kuću osvojio prve nagrade na Global Future Design Awards, Architecture MasterPrize i S.Arch Awards 2020 u kategoriji rezidencijalne arhitekture.

 

Noćni izgled kuće

 

Arhitekte: Caballero Colón - Paula Caballero García & Diego Colón de Carvajal Salís
Fotografije: Luis Díaz Díaz, Fernando Andrés Puerto