PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Modularna Tetris kuća

  • Objavljeno:
  • 13.1.2016

Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars, osnivač biroa "Universe Architecture", predstavio je projekat "Tetris kuće" – prototip modularnog objekta za stanovanje koji može da se transformiše dodavanjem prostorija ili elemenata kuće kao što su terase.

 


   Rotirajuća kuća u Iranu

 

   Pogledajte kako izgleda kuća u kojoj se sobe mogu rotirati za čak 90 stepeni u zavisno od                raspoloženja vlasnika ili vremenskih prilika.

 


 

Nalik popularnoj video igrici, arhitekta omogućava graditeljima da povezuju oblike – u ovom slučaju modularne strukture od čelika, i na taj način stvore dom sa svim spoljnim zidvima u staklu i fantastičnim panoramskim pogledom.

 

 

Ideja za kuću se rodila 2009. godine kada je jedan klijent zahtevao više kuća na placu nego što je bilo moguće i da pri tom sve imaju panoramski pogled. Iako ti zahtevi nisu bili tada ispunjeni, arhitekta je prepoznao potencijal ideje i nastavio da radi na njenom ostvarivanju.

 

 

Svaka kuća sastoji se iz željenog broja blokova koji su složeni jedan do drugog ili naslagani jedan na drugi. Stanari mogu da smeste elemente kao što su kuhinja ili kupatilo gde god žele. Blokovi imaju čeličnu strukturu kao i čelične grede na fasadi za koje mogu da se prikače terase ili žaluzine.

 

 

Kada se konfiguracija blokova jednom odredi, kuća uglavnom ostaje statična. Ako je potrebno, blokovi se mogu pomerati i spojiti u drugačijem redosledu bez poteškoća uz pomoć krana.

 

 

 

 

Tipična Tetris kuća ima površinu 175 kvadratnih metara, ali zahvaljujući modularnoj prirodi, površina se može povećavati. Cena izgradnje zavisi od lokalnih okolnosti, ali iz biroa tvrde da će biti ispod prosečne lokalne cene po kvadratnom metru zbog jednostavnosti modularnog sistema.

Nacrt finalnog dizajna "Tetris kuće" nedavno je završen i kompanija tvrdi da je prva kuća spremna za proizvodnju. Plan je da prvi projekat bude realizovan u Holandiji i da kuća bude samoodrživa u energetskom smislu. Timu se pridružila holandska firma "i29" koja je kreirala dizajn enterijera  koji kombinuje prostornu efikasnost i luksuz.

 

 

Ovo nije prvi neuobičajeni dizajn ovog arhitekte. Njegov lebdeći krevet na magnetima je 2006. godine magazin Time proglasio jednim od najboljih izuma u toj godini.

 

 

Foto: tetrishouse.nl