PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mediteranska vila u prirodi

  • Objavljeno:
  • 22.12.2016

Na španskom ostrvu Ibici, nikla je jedinstvena betonska kuća koja predstavlja fuziju mediteranske kulture i prirodnog okruženja. Vilu odlikuje interesantna kombinacija materijala – betona koji je korišćen za glavnu strukturu kuće i bambusa koji formira zastore za prozore i vrata nepravilnog oblika.

 

 

 


   Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

 

   Luksuzna ekološka kuća Dune House uzdiže se poput dijamanta nepravilnog oblika nad                  peščanim predelom ostrva Tersheling na severu Holandije i nudi zadivljujuć pogled na Severno    more.


 

Kuća je inspirisana španskim i arapskim kulturnim nasleđem. "Za nas, dizajniranje moderne građevine znači uspostavljanje posvećenog dijaloga između istorije i prirode", navode arhitekte italijanske kompanije "Metroarea", zaslužne za upečatljiv dizajn kuće.

 

 

Forma vile prati prirodan nagib terena i napušta uobičajene prave uglove i zastakljene površine. Jednostavna paleta materijala korišćena za izgradnju kuće i njenog okruženja upotrebljena je kako bi se izbegla popularna konotacija lukuza.

 

 

Centralna zelena površina okružena je kompleksnom mrežom staza i terasa koje se protežu na više nivoa.

 

                    

 

Plan kuće sastoji se iz tri nivoa koja su organski povezana vijugavim stepenicama, ali razdvojena zasebnim funkcijama.

 

 

                    

 

Na jednom kraju prizemlja se nalazi apartman sa spavaćom sobom, garderoberom i dnevnim boravkom, dok je na drugom kraju smešteno šest gostinjskih soba. Spolja se na ovom nivou nalazi i glavni bazen.

 

 

Prostran dnevni boravak sa 15 metara širokim kliznim vratima koja vode do drugog bazena na otvorenom nalazi se na prvom spratu, a tu su smešteni i trpezarija, kuhinja, teretana i spa. Na najvišem nivou može se naći još jedna dnevna soba.

 

 

Foto: Fernando Alda