PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Letvice: Apsolutni favorit modernih enterijera

  • Objavljeno:
  • 5.8.2021

Kako pregraditi enterijer, a ne zatvoriti ga u potpunosti? Kako od jedne prostorije napraviti dve a da enterijer izgleda moderno? Predstavljamo vam savršena rešenja sa letvicama, koje mogu funkcionalno i dekorativno promeniti izgled soba, stepeništa, balkona ili kupatila. Inspirišite se.

 

Na jedno funkcionalno rešenje, čini se da smo potpuno zaboravili, bar do pre nekoliko godina. Ono što ga karakteriše je jednostavnost, efektnost, kao i ne tako veliko ulaganje vremena i novca. Govorimo o letvicama različitih dimenzija, obrada i finalnog izgleda, kao i o lamelama i lajsnama koji su doživeli svoju popularnost u modernim enterijerima.

 

 

Da pojednostavimo stvari. Zamislite drvene grede koje nose tavanice ili predstavljaju horizontalne linearne enterijerske elemente. Zašto te horizontale, ne bi mogle da postanu tanje, elegantnije vertikale, sa novom ulogom da još više razigraju prostor?

 

Kad čujete reč SHOJI (šođi) znate da je reč o japanskoj arhitekturi i njihovom nadaleko poznatom stilu vrata, prozora tj. pregrada, a kad čujete reč plot, ograda ili taraba da li vas segment naše arhitekture asocira na nešto što pregrađuje ili ipak povezuje? Ukoliko ste korisnik određenog prostora koji je izduženog karaktera, a deluje nedorečeno ili jednostavno mu je potrebna bolja organizacija, posegnite za letvicama.

 

 

Drvo će oplemeniti svaki prostor

 

Drvo kao deo prostora će oplemeniti svaki dom, bilo da govorimo o modernom, savremenom ili nekom prostoru koji sadrži elemente prethodnih epoha. Drvene letvice osim što mogu da budu različitih obrada (grubo šmirglane, tretirane bojom, lakom ili u kombinaciji sa metalnim delovima), mogu da imaju i različite funkcije, koliko to god naizgled banalno zvučalo.

 

Moć letvica – šta sve možete postići sa njima

 

Prvenstveno, letvice mogu biti postavljene tako da se fiksiraju u pod i plafon; koso postavljene ili u jednostavnom paralelnom ’’vezu’’ i na taj način podeliti prostor.

 

Pogledajte kako izgleda ostatak ove vile koja izvire iz pejzaža

 

Druga ideja pak može da bude postavljanje letvica u formi polica. Ovakav izgled predstavlja jedan vid otvorene biblioteke, odnosno polica koje nemaju leđa.

 

Pregrade od letvica mogu stvoriti dodatni prostor za kućnu kancelariju ili mali dnevni boravak. Ovaj primer se nalazi u Radisson Collection Royal Hotelu, Kopenhagen.

 

Letvice mogu služiti i kao ukrasni i funkcionalni element u kuhinji i trpezariji u vidu stalaža za vino sa mini frižiderom.

 

Pogledajte kako izgleda ceo stan srpskog tenisera Krajinovića

 

Pored toga što pregrađuju i povezuju prostor letvice mogu da se postave čak i kao elementi koji ga upotpunjuju i sadrže rasvetu u sebi. Bilo da je rasveta ugrađena u njih ili pričvršćena u okomitom položaju, uneće pravi romantiči i stilski šarm u vaš dom. Primer predstavlja uzglavlje u spavaćoj sobi koje je kreirala arhitekta Biljana Pujo.

 

 

Letvice mogu biti i elementi koji će svojom dinamikom rasporeda razigrati ravnu površinu nekog pulta, zida ili pak drugog komada nameštaja.

 

Prostor pored kamina u stanu tenisera Krajinovića dekorativno upotpunjuju letvice

 


Povezane vesti:

5 ideja kako da upotrebite stari nameštaj


 

Ukoliko želite da obogatite vaš hodnik, letvice se mogu koristiti da formiraju sjajne kutke kako u funkcionalnom tako u estetskom smislu.

 

Pogledajte kako izgleda ceo stan na Obilićevom vencu arhitekta Autori

 

Za prethodno navedene primere, možete koristiti letvice u njihovom prirodnom izdanju, od plemenitog drveta, ali kao dodatni dizajnerski osvrt možete ih koristiti i u kombinaciji sa drugim materijalom poput metala, kamena ili cigle.

 

Zid spavaće sobe ukrašen letivcama u enterijeru stana na Obilićevom vencu (desno)

 

Šta je njihova glavna karakteristika osim jednostavnosti? Multifinkcionalnost, estetika i slobodno se može reći, njihova potpuna svestranost baš zato što mogu biti različitih dimenzija, predstavljati samostalan element i biti deo drugih elemenata u enterijeru.

 

Letvice koje upotpunjuju vrata garderobera u stanu na Novom Beogradu

 

Letvice na balkonu i u  kupatilu

 

Činjenica je da su letvice uvek privlačne jer deluju prirodno i nenapadno. Čak, od njihove finalne obrade zavisi da li ih želite postaviti u nekom vlažnom prostoru, kao što je primera radi kupatilo ili balkon.

 

 

Od njihovog međusobnog razmaka zavisi koliko će svetla i vazduha propuštati.

 

Pogledajte kako izgleda cela kuća sa elementima sedamdesetih u 21. veku 

 

Na terasi mogu biti raspoređene horizontalno ili vertikalno, da se za njih okače saksije ili pak da deluju kao zastori i na taj način opet dati drugačiju notu prostoru. Činjenica je da se sa njima treba poigrati i naći ono što prostoru najviše odgovara.

 

Pogledajte 10 ideja kako da terasu pretvorite u omiljeni deo stana

 

A kada se ponovo uželite starinskog načina utopljavanja prostora, te iste letvice se ponovo mogu vratiti u pravcu tavanice, opet se mogu postaviti horizontalno i upotpuniti linearnom rasvetom - LED trakama koje će još više dodati ravnom plafonu dinamiku i igru sa svetlom.

 

Elegantan enterijer dnevne sobe tenisera Filipa Krajinovića

 

Pregradni zid, vertikalna linearna rasveta, ukras u hodniku, vrata na komadu nameštaja, klizni paravan, ograda i plot su samo on nekoliko interesantnih funkcija letvica. One sa svojim jednostavnim geometrijskim oblicima, pružaju pravo bogatstvo oblika, a njihova upotreba predstavlja dekonstruktivizam u punom sjaju.

Dipl.arh. Jelena Dimitrijević