PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Elegantan enterijer stana na Obilićevom vencu

  • Objavljeno:
  • 1.7.2021

U divnoj stambenoj zgradi iz 1920. godine, u srcu Beograda nalazi se stan čiji enterijer predstavlja pravu urbanu, gradsku oazu. Ovaj stan odlikuje moderan i salonski stil u savršenoj kompoziciji, a potpisuje ga arhitektonski studio AUTORI.

 

U srcu beogradske pešačke zone Obilićev venac, u stambenoj zgradi iz 1920. godine, nalazi se stan koji je u potpunosti renoviran, a sada predstavlja jedan moderan dom u kome je uživanje boraviti. Nazvan apartman ‘’O’’, ovaj stan se proteže na 137m2, a za njegovo uređenje pred Autorima su bila postavljena dva zadataka: potrebno je bilo stvoriti malu gradsku oazu za život i u isto vreme dočarati stambeni, salonski stil starog Beograda.

 

Po rečima arhitektonskog studija, zadatak je bio izazovan usled činjenice da je prvobitni stan bio u zaista lošem stanju, pa su skoro svi elementi koji predstavljaju njegovu eru morali biti uklonjeni. Međutim, sa gipsanim ornamentima na plafonu, kaminom kao elementom u stanu i kreiranjem potpuno novih prozora po uzoru na stare, AUTORI su krenuli dobrim putem ka ispunjenju zahteva.

 

Dnevna soba ukrašena sa mermernim klub stolom i modernom rasvetom komplementarnom sa salonskim stilom prozora

 

 

Raspored stana je pažljivo organizovan sa jasnim odvajanjem dnevne i noćne zone, koje su raspoređenje oko centralnih prostorija, sačinjene od toaleta za goste, pomoćne prostorije i ormara za kapute koji se može videti sa ulaza u stan.

 

Dnevna zona stana gleda na pešačku ulicu Obilićevog venca, a predstavlja prostor otvorenog koncepta koji se sastoji od dnevne sobe, trpezarije i kuhinje.

 

Kuhinja je napravljena u kombinaciji obojenog furnira od hrastovine i italijanskog mermera, a suptilno je pregrađena u formi staklenih vrata i zida sa čeličnim okvirima, kako bi se ova prostorija fizički odvojila od ostatka stana, po potrebi stanara. Moderan dodir uveden je dodatno sa sfernim crno-belim visilicama kako u trpezariji, tako i u kuhinji, dok je stari stil ukomponovan sa gipsanim radovima oko njih.

 

 


Povezane vesti:

Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)

Francuski šarm enterijera stana na Donjem Dorćolu


 

Noćna zona stana poseduje dve spavaće sobe sa zasebnim kupatilom, ugradnim ormarom i direktnim izlazom na terasu, koje gledaju na šarmantno unutrašnje dvorište zgrade.

 

 

 

 

Kompletan enterijer stana je urađen u crno-belim tonovima, sa tri dodatne akcentovane boje. Prva se ogleda u plavom trosedu u dnevnoj sobi, hodnik je istaknut ručno izrađenim letvicama od punog hrastovog drveta u prirodnoj nijansi, dok je treća nijansa svetlo sive boje istaknuta na vratima u hodniku i gipsanim radovima koji doprinose starom salonskom stilu.

 

 

Apartman '' O '' poseduje i sve najsavremenije sisteme luksuznog stana, kao što su podno i zidno grejanje, plafonske rashladne ploče, koje su pažljivo sakrivene od oka posmatrača.

 

Plan stana

Projekat: Studio AUTORI

Fotografije: Relja Ivanić