PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Francuski šarm enterijera stana na Donjem Dorćolu

  • Objavljeno:
  • 14.4.2021

Prijatan enterijer stana na Donjem Dorćolu odiše francuskim šarmom u detaljima dok je ceo ambijent prema rečima arhitekte Dejane Kralj savršeno neutralan, ali u isto vreme prijatan i nežan u skladu sa senzibilitetom mlade dame za koju je projektovan.

 

U jednom od najpopularnijih i najurbanijih beogradskih kvartova na Donjem Dorćolu u okviru novog objekta, arhitekta Dejana Kralj isprojektovala je savršeno funkcionalan stan koji pleni jednostavnošću i čistim arhitektonskim jezikom koji u prvi plan ističe lepotu minimalističkog stila koji je oplemenjen raskošnim bojama i mekim materijalima u duhu Pariza.

 


Enterijer kao umetničko delo

 

Dizajn savršeno muškog enterijera koji potpisuje mladi beogradski arhitekta enterijera Vladimir Stajić projektovan je kao umetničko delo – čist okvir od zidova i podova koji sa lakoćom nosi kompoziciju pažljivo odabranih komada nameštaja.


 

Arhitekta je na ovom projektu bila uključena od samog  starta, dok je stan bio u takozvanoj sivoj fazi. Stan od 44 m² nalazi se na prvom spratu i istočno je orijentisan, sa velikim prozorima i niskim parapetom koji stvaraju utisak prozračnosti i vizuelne povezanosti sa prelepim zelenilom ispred.

 

 

Moderna organizacija dvosobnog stana sa antreom, odvojenom spavaćom sobom i kupatilom i otvorenom dnevnom zonom u okviru koje je šankom odvojena kuhinja i trpezarija u sklopu dnevnog boravka nije ostavila previše mesta za prostornu razradu projekta, tako da je glavni izazov za arhitektu bio da se nameštaj, materijali, boje i detalji savršeno isprojektuju i uklope u prostorni okvir tako da prostor bude maksimalno iskorišćen, ali u isto vreme vizuelno lep i prijatan za boravak.

 

 

Tepisi, Zara Home

 

 

"Glavni princip kojim se vodim u procesu projektovanja jeste funkcionalnost prostora. Cilj je da se u okviru datog prostora pronađe najbolje rešenje, koje će odgovarati budućem korisniku, a to rešenje se delom ogleda u osnovnim pravilima struke, a delom  u navikama, željama i potrebama klijenata."

d.i.a. Dejana Kralj

 

Funkcionalan dizajn u službi estetike

 

Na samom ulazu u stan oseća se duh minimalizma koji je bio početna ideja za dizajn celog prostora. Antre je prostran jer postoji proširenje prema kupatilu i spavaćoj sobi u okviru kojeg se nalazi ugradni plakar koji je vešto dizajniran. Deo zida u hodniku, kao i ceo plakar obloženi su ogledalom koje unosi prirodnu svetlost u dubinu stana i čini da plakar jednostavno nestane. Deo plakara sa otvorenom policom utopljava kompoziciju ogledala jer je izrađen u toploj boji drveta koja se provlači na parketu i na drugim elementima nameštaja koji definišu sofisticirani stil ovog stana.

 

 

Kuhinja je savršeno funkcionalna, sa šankom i gornjim elementima koji neprimetno ulaze u prostor dnevnog boravka.

 

 

Oblikovana u duhu minimalizma sa neutralno sivim elementima koje prati mermer na zidu, kompozicija je razbijena elegantnim visećim elementima do plafona obučenim u toplu boju drveta, koji se prema trpezariji pretvaraju u komodu i završavaju u dnevnom  boravku kao otvorena polica.

 

 

Okrugli trpezarijski sto u kombinaciji mermera i crnog drveta savršeno je uklopljen sa romantičnim stolicama u plišu u boji cigle.

 

 

Prostor se nastavlja u prozračan ambijent dnevnog boravka koji je zaokružen suptilnim dekorativnim lajsnama na zidu, detaljima i laganim zavesama do poda… Glavni akcenat u prostoru je elegantna sofa u plišu  zelene boje i uz prirodno zelenilo napolju, prema rečima arhitekte Dejane Kralj, celom ambijentu daje svežu notu vedrine. Tabure iz iste kolekcije i okrugli crni klub stočić svojim dimenzijama savršeno su uklopljeni u prostor i funkcionalno i estetski.

 

 

Sofa MESH, CATRA 

 

Asimetrična polica u duhu minimalizma na poseban način ističe dominantan zid u dnevnom boravku. Konzolna polica u toploj boji drveta savršeno se uklapa uz okvire  prozora u istoj nijansi drveta i povezuje ceo prostor u jednu stilsku celinu.

 

 

Ambijent spavaće sobe odiše čistom elegancijom u igri savršeno belih i neutralnih tonova u nameštaju i detaljima. Elegantne dekorativne lajsne na zidovima, dva sloja prozračnih zavesa do poda i visoka ogledala čine savršeni okvir za romantično dizajniran krevet u plišu u "nude" nijansi.

 

 

Asimetrično obojen noćni stočić, tepih i uramljeni posteri zaokružuju dizajn spavaće sobe koja je u odnosu na površinu celog stana veoma prostrana.

 

 

Kupatilo je dizajnirano tako da bude maksimalno funkcionalno i da je svaki deo prostora maksimalno iskorišćen za zatvorene elemente ili otvorene police. Kombinacija neutralnih tonova keramike i teksture drveta doprinosi osećaju prostornosti, a klasična kada sa velikom tuš-ružom i ogledalo upečatljive geometrije sa ugrađenom rasvetom daju poseban šarm ovoj prostoriji.

 

 

Osvetljenje kao akcenat

 

Ono po čemu se ovaj projekat ističe je rasveta kojoj je arhitekta Dejana Kralj posvetila posebnu pažnju. "Projekat osvetljenja i pravilan odabir rasvete je jako bitan element u svakom prostoru, a posebno u prostorima gde je više različitih funkcija integrisano u okviru jedne prostorije npr. kao u ovom stanu dnevni boravak, kuhinja i trpezarija’’, objašnjava arhitekta.

 

 

Osvetljenje je rešeno po zonama, korišćenjem tri tipa svetiljki. Zona plafona koja se proteže od ulaza do prozora je spuštena i u okviru ove zone kombinovano je difuzno skriveno svetlo i tačkasti tip rasvete koji doprinosi razigranosti prostora, a može se koristiti i kao dopuna opštem osvetljenju ili kao ambijentalno osvetljenje.

 

U trpezariji i dnevnom boravku postavljene su viseće svetiljke upečatljivog dizajna koje su u isto vreme i dekorativni elementi koji zaokružuju celokupan dizajn prostora, dok je u kuhinji kombinacija tačkaste nadgradne rasvete i linearnog osvetljenja radne površine ugrađeno u visećim elementima.

 

 

 

 

 

"Ceo proces projektovanja se na kraju uobličava dizajnom koji odražava želje klijenta, pa tako jedan isti prostor može da ima pregršt različitih dizajnerskih rešenja. U skladu sa stilom i budžetom klijenta dolazi se do konačnog rešenja."

d.i.a. Dejana Kralj

 

 

 

 

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Enterijer: d.i.a. Dejana Kralj, saradnik na projektu MscArch Dragana Dobrisavljević

Foto: Aleksandar Novović