PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Enterijer kao umetničko delo

  • Objavljeno:
  • 3.4.2021

Dizajn savršeno muškog enterijera koji potpisuje mladi beogradski arhitekta enterijera Vladimir Stajić projektovan je kao umetničko delo – čist okvir od zidova i podova koji sa lakoćom nosi kompoziciju pažljivo odabranih komada nameštaja.

 

Savršeno muški stan na vrhu solitera na Dedinju sa pogledom na popularnu Marakanu projektovan je kao pravo umetničko delo – čista pozadina okupana suncem, pažljivo odabrane boje i svaki komad nameštaja kao akcenat u prostoru. Ova perfektna umetnička kompozicija predstavlja enterijer stana koji perfektno odslikava karakter urbanog muškarca koji u njemu živi, ali i senzibilitet mladog beogradskog arhitekte enterijera.  

 

 

Prostor od 60m², dvostrano orijentisan i okupan prirodnim svetlom u izvornom stanju bio je trosoban stan sa klasičniom rasporedom i puno pregradnih zidova. Želja klijenta da dobije otvoren prostor i vizija dizajnera da kreira neutralan okvir čistog prostora koji će sa lakoćom nositi dominantne elemente, stopile su se u jedan prostorni koncept koji je počeo oslobađanjem prostora od suvišnih zidova.

 

 

Dobijen je savršen otvoreni plan – antre iz koga se ulazi u kupatilo i prostranu spavaću sobu, a koji se nastavlja na dnevnu zonu sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnim boravkom.

 

Velike staklene površine, francuski balkon i predivan pogled na zeleni deo Beograda tek je tada dobio svoj pravi smisao.  

 

 

Enterijer ovog stana doživljava se u jednom dahu i na najbolji način odslikava prostor koji ‘’diše’’ bez prepreka, gde se prema rečima dizajnera unutar funkcija ne pojavljuju nepotrebni elementi, vec je svaki element sam po sebi dominantan, ali ne opretećuje prostor već doprinosi ambijentalnoj celini.

 

"Najviše volim trenutak u kome projekat sa papira prelazi u stvarnost. Odnos materijala, boja i tekstura svaki projekat čine jedinstvenim."

Arhitekta enterijera Vladimir Stajić

 

Prostor je definisan sa nekoliko ključnih elemenata koji nose u sebi celu estetiku ambijenta, ali u isto vreme ne nerušavaju funkcionalnost stana. Zid koji se proteže od antrea do kuhinje oblikovan je kao multifunkcionalna celina koja u sebi sadrži plakar, cipelarnik i nastavlja se na elemente kuhinje.

 

 

Atraktivnost kuhinjskog ostrva ističe plafonska lampa Clava

 

Petrolej-plava boja u sjajnoj obradi da elegantnim mesinganim ručicama u kombinaciji sa sjajnim belim pločicama na zidu dopunjene tamnim zidnim svetiljkama i minimalističkim satom čine ovaj, na prvi pogled monumentalan element, umetničkom kompozicijom koja je u savršenom skladu sa visokim tamnim pomalo rustičnim trpezarijskim stolom sa barskim stolicama.

 

 

Udobna sofa obučena u mekanu senf-žutu tkaninu nosi ambijent dnevnog boravka i unosi vedrinu u prostor okupan suncem koje se probija kroz lagane dugačke zavese uokvirene tamnim dreperima.

 

 

Jednostavne linije otvorene police na kojoj se nalazi televizor ističu umetničke detalje, dok je modernistička siva fotelja umetnički uklopljena sa klub stolom i bočnim stočićima u kombinaciji mesinga i stakla.

 

 

Ono što se arhitekti enterijera Vladimiru Stajiću najviše dopalo kada je ovaj stan u pitanju jeste obloga poda – parket koji se prostire u okviru celog stana. Taj detalj u isto vreme bio je i najveći izazov za izvodjenje jer se pored dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje isti pod proteže i u kupatilu.  

 

 

Lepotu elegantnog sloga parketa upotpunjava tepih od prirodne kože

 

Spavaća soba oblikovana je savršeno elegantno kao dragulj celog prostora. Krevet obučen u prirodnu kožu zaobljenih linija savršeno se ističe na pozadini zida u tamnom tapetu sa nenametljivom teksturom.

 

 

Tapete Arte, PolyDec 

 

Ugradni plakar sakriven je iza vrata od ogledala i vizuelno povećava ceo prostor. Elegantni crni radni sto i stolica sa upečatljivom zidnom lapom unose ravnotežu u kompoziciju prostora.  

 

 

"Suština dizajna nije samo kreiranje lepih i dopadljivih objekata i prostora vec njihov potencijal da menjaju svest ljudi koji ih svakodnevno koriste. Svaki novi projekat je izazov i novo putovanje identifikacije sa željama i idejama na koje treba dati najbolji mogući odgovor."

Arhitekta enterijera Vladimir Stajić

 

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Enterijer: Arhitekta enterijera Vladimir Stajić

Fotografije: Višnja Jovanović