PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna vila koja izvire iz pejzaža

  • Objavljeno:
  • 31.5.2020

Nadomak Moskve nalazi se nesvakidašnja kuća koju je dizajnirao ruski studio Niko Architect – smeštena pod zemljom, futuristička kuća vijugave forme izranja iz zemljanog pokrivača, obraslog zelenilom.

 

Nazvana House in the Landscape, kuća je jednim delom skrivena pod brdašcima obraslim travom, dok se svojim centralnim delom otvara ka unutrašnjem dvorištu i otkriva ništa manje neobičan enterijer.

 

 

Betonski zidovi izvijaju se nagore tako da ujedno formiraju i krov kuće, dok ovalni prozori od poda do plafona pate formu zidova. Meke i oble linije nadovezuju se jedna na drugu, čineći da se kuća, dvorište i vodene površine povežu u neraskidivu celinu.

 

 

Futuristička kuća integrisana je u veštački pejzaž, i poprima formu koja asocira na živi organizam. Dizajn je inspirisan idejom da priroda i arhitektura ne postoje nezavisno jedna od druge, te da je arhitektura "prirodna ekspresija prirode".

 

 

 

 

Oblikovana poput latiničnog slova U, kuća pruža stanarima osećaj privatnosti, ali u isto vreme pruža i dovoljno prirodne svetlosti i otvoren pogled na dvorište.

 

 

 

S obzirom da samo zadnja fasada kuće ima standardne prozore, kako bi se obezbedilo dovoljno svetlosti u svim prostorijama, postavljeni su kružni svetlarnici koji izranjaju iz krova.

 

 

Svetlarnici su grupisani i orijentisani prema kretanju sunca, tako da unose obilje svetlosti u enterijer. Svaki otvor je postavljen pod malo drugačijim uglom kako hvatali svetlost u različitim periodima dana.

 

 

 

 

Unutrašnjost kuće je skulpturalna i uređena minimalistički. Tri spavaće sobe raspoređene su na dva nivoa kuće, koja ukupno obuhvata skoro 280 kvadrata.

 

 

U kući vlada gotovo muzejska atmosfera: beli valoviti zidovi i kupolasta tavanica susreću se sa crnim mermernim podovima i čine savršenu pozadinu na kojoj se ističu atraktivni komadi nameštaja i rasvete.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: eksterijer Vasiliy Khurtin / enterijer Sergey Ananiev