PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 ideja kako da terasu pretvorite u omiljeni deo stana

  • Objavljeno:
  • 12.2.2020

Pravo je vreme da počnete da razmišljate o toplim danima i napravite plan za uređivanje doma. Terasa je prostor kojem ne posvećujemo dovoljno pažnje i stoga najčešće ne bude kvalitetno iskorišćen. Umesto da bude skladište za sve manje potrebne stvari u stanu ili pak da zvrji prazna, terasa može postati prava oaza za relaksaciju, čitanje, druženje.

 

Zato smo pronašli deset sjajnih rešenja koje možete da primenite i u svom domu i da ovaj prostor, bilo da se radi o zastakljenoj terasi ili balkonu, transformišete vaš novi omiljeni kutak.

 

Zeleni prostor za uživanje u doručku

 

Ima li šta lepše od toga da dan započnete na lepom mestu i u dobrom društvu? Uredite prostor tako da u prvoj jutarnjoj kafi i doručku možete da uživate sa članovima porodice i na terasi, a za to će biti dovoljan šank i par barskih stolica.

 

         

 

Koloritan kutak za čitanje

 

Spoj različitih materijala i boja na malom prostoru može izgledati vrlo skladno i interesantno. Svaki komad nameštaja krasi atraktivan i drugačiji dizajn, ali zahvaljujući istim tonovima i nijansama boja koje su upotrebljene na nameštaju i na dekorativnim predmetima, sve je povezanu u jednu harmoničnu celinu.

 

         

 

Umirujuće okruženje za predah

 

Materijali i boje koji asociraju na prirodu doprinose da se u nekom prostoru osećamo prijatno i relaksirano. Stoga upotrebite drvo da obložite veće površine poput zidova, a prostor osvežite detaljima u svetlozelenoj boji. Ne zaboravite na cveće – dovoljne su dve, tri saksije koje možete staviti u dekorativne pletene korpe kako bi se savršeno stilski uklopile u prostor.

Obratite pažnju i na interesantan način na koji je upotrebljena garnišna da bi se napravili nasloni za klupu.

 

          

 

Gnezdo za relaksaciju

 

Pretvorite terasu u oazu za odmor. Za potpuno opuštanje od stresa podredite ceo prostor uživanju – postavite aromatične sveće oko udobne fotelje i zavalite u mnoštvo mekanih jastučića. Oplemenite prostor biljkama, koje možete postaviti na praktičan i dekorativan zid od drvenih letvica.

 

          

 

Višenamenski prostor

 

Iskoristite prostor terase za više namena: praktičan visoki pult sa barskim stolicama može da posluži kao mesto za rad, obedovanje, ispijanje kafe, a dodatan prostor za sedenje obezbediće klupa izrađena po meri. Ovaj praktičan komad nameštaja sadrži i dovoljno prostora za odlaganje stvari ispod površine za sedenje.

 

         

 

Inspirativan prostor za rad

 

Terasa je zapravo veoma pogodno mesto za rad – to je izdvojen i miran deo stana koji po površini sasvim dovoljan da se smeste radni sto, police i komoda za odlaganje potrebnih materijala i knjiga. Obilje prirodne svetlosti je zagarantovano, a pogled na okolinu može da posluži kao inspiracija ili odmor za oči od čitanja.

 

          

 

Maksimalno iskorišćen prostor

 

Čak i veoma mala terasa može da se uredi tako da bude korisna. Iskoristite celu širinu terase da postavite klupu sa dekorativnim jastucima, a na zid postavite stočić koji može da se sklopi i rasklopi po potrebi. Koristite pretežno svetlu paletu boja za zidove i nameštaj kako bi prostor delovao veće.

 

         

 

Mini dnevna soba

 

Prenesite udobnost vašeg doma i na prostor terase. Ako je dovoljno velika, terasa može biti uređena tako da podseća na sobu – postavite tepih, sofu, fotelje, lustere i slike, a zidove okrečite u tople ili intenzivne boje, koristite atraktivne dezene.

 

          

 

Sunčana bašta na terasi

 

Terasa ispunjena zelenilom sigurno će postati prostor u kojem ćete uživati da boravite. Nameštaj svedenog ali uvek aktuelnog dizajna doprineće modernom i elegantnom izgledu terase, a ako odaberete nameštaj i tkanine u svetlo bež ili beloj boji, dodatno ćete istaći bujno zelenilo i raznobojne cvetiće na biljkama. U ceo prostor savršeno će se uklopiti i keramičke pločice na podu koje imitiraju drvo.

 

          

 

Prijatno mesto za druženje

 

Osunčan kutak na terasi namenite na druženje s prijateljima. Uz par dekorativnih predmeta i lampi, kao i atraktivan nameštaj za sedenje, možete kreirati utisak kao da ste se našli u bašti nekog prijatnog i intimnog kafića ili restorana.