PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otvorena kuća koja savršeno kombinuje beton i drvo

  • Objavljeno:
  • 17.2.2021

Smeštena na prostranoj parceli 20x50 metara u primorskom mestu Carilo, F kuća je idealna kuća za odmor koja neguje ideju prostornog kontinuiteta između enterijera i prirodnog okruženja.

 

Klijenti su od arhitektonske firme Gianserra + Lima arquitectos zatražili da dizajn kuće, koja će se koristiti primarno tokom toplih meseci, bude otvoren i povezan sa dvorištem.

 

 

Vanvremenski dizajnerski jezik odlikuju čiste linije i jednostavan volumen. Kuća je organizovana u obliku slova U, sa glavnim prostorijama smeštenim oko unutrašnjeg dvorišta.

 

 

Eksterijerom, kao i enterijerom dominira interesantna kombinacija betona i drveta koja ima i veoma dekorativan efekat. Betonske ploče u prizemlju prate vertikalan položaj drvenih elemenata, dok su na spratu postavljene horizontalno.

 

 

 

Jedan od važnih zadataka koji su postavljeni arhitektima bio je da projektom kuće bude ispoštovana priroda, i između ostalog da se sačuva staro drvo bora.

 

 

Stablo drveta stoga nije posečeno, već prolazi kroz natkriveni prostor u kojem se nalaze spoljašnja dnevna soba i trpezarija.

 

 

Dve spavaće sobe u prizemlju namenjene su za decu i porodične prijatelje koji bi dolazili u goste. Po želji klijenata, na spratu je smešten apartman za vlasnike, koji bi mogao da funkcioniše nezavisno od ostatka kuće.

 

 

Otvorenost prostora primetna je u svakom kutku doma, sa posebnim naglaskom na zajedničke prostorije – kuhinju i trpezariju. Ove prostorije se zahvaljujući velikim prozorima i kliznim staklenim vratima lako mogu povezati sa dvorištem.

 

 

 

 

 

Foto: Luis Barandiarán