PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća sa talasastom fasadom

  • Objavljeno:
  • 7.12.2016

"The Wave House" je originalna kuća u Kaliforniji koja ne liči ni na jednu drugu, a svojim dizajnom ističe se na mnogo načina. Fasada je konstruisana od preko 300 jedinstvenih ploča od belog aluminijuma koje se preklapaju od krova nadole i formiraju fasadu organskog oblika koja podseća na talasanje vode.

 


   U harmoniji s prirodom: Višestruko nagrađivana kuća s pogledom na okean

 

   Studio Keith Baker Design primio je brojne nagrade za jedinstven dizajn luksuzne kuće                    sastavljene iz međusobno povezanih paviljona, koja krasi obalu ostrva Vankuver u Kanadi.

 


 

Kuću je projektovao Mario Romano, umetnik, dizajner i graditelj, poznat po sposobnosti da pretoči kompleksne geometrijske oblike u fizički svet i iz neobičnih koncepata stvori funkcionalnu arhitekturu.

 

 

Pri konstruisanju ove nesvakidašnje kuće, lokalni dizajner je koristio digitalne alate da stvori kompleksne forme. Dizajner je uspeo da kreira linije koje se ne ponavljaju i deluju neprekinuto koristeći kompjutersku tehnologiju CNC.

 

 

Kuća se obavija oko bazena, formirajući plan u obliku slova U. Prednja fasada je delimično "podignuta" i otkriva masivna garažna vrata od kedrovog drveta. Fasada koja je okrenuta ka dvorištu je jednostavna i samo delom prekrivena aluminijumskim panelima.

 

 

Osim upečatljivog izgleda, fasada od aluminijumskih ploča ima zadatak da odrzava enterijer hladnim i suvim tako što potpomaže prirodnu ventilaciju i reguliše temperaturu.

 

 

Površina kuće iznosi 530 kvadratnih metara, a pored neobične spoljašnjosti, odlikuju je i interesantan enterijer – prostorije otvorenog plana i izrezbarene površine koje imitiraju organske oblike koji se mogu naći u prirodi. Tako se nesvakidašnji dizajn eksterijera preneo i na unutrašnjost kuće.

 

 

"Zidovi i podovi su živopisni i poput prirode, bez ikakvih ponavljanja i unose spoljašnje okruženje unutar doma", rekao je dizajner.

 

 

Prostrana kuhinja okrenuta je ka bazenu i povezana sa dvorištem zahvaljujući velikim kliznim vratima. Betonski pod iz kuhinje nastavlja se i spolja i formira uzan i dugačak trem.

 

 

Bazen je okružen natkrivenom dnevnom zonom na otvorenim sa jedne strane, a nasuprot je smešten zatvoren dnevni boravak.

 

 

Glavna spavaća soba poseduje privatno kupatilo sa samostojećom kadom i tuš kabinom, i prostoriju za garderobu.

 

 

Na spratu se nalaze još tri spavaće sobe namenjene za decu koje dele kupatilo, dnevna soba  i radni prostor smešten u hodniku.

 

 

Plan kuće