PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodična kuća sa muzejskim duhom (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 2.7.2021

Organski oblici u arhitekturi su sve rasprostranjeniji širom sveta, još ako se njima doda i koncept otvorenog prostora, stvara se prava oaza u kojoj je magično živeti. Primer takve kuće predstavlja i dom u Havirovu, a potpisuje ga ''Kamil Mrva Architects''.

 

Grad Havirov u Češkoj je ukrasila još jedna kuća koja se proteže na 270m2, a predstavlja majstorsko delo rezidencijalne arhitekture koje kombinuje organske oblike i koncept otvorenog prostora.

 

 

Pred arhitektonskim studijom ''Kamil Mrva Architects'', postavljen je bio jasno definisan zadatak: potrebno je kreirati kuću na određenoj parceli koja bi bila što je više moguće otvorena prema panoramskom pogledu ka planini Beskidi, a služila bi kao dom za par sa odraslom decom.

 

 


Ako vam se ova kuća sviđa, svideće vam se i:

Moderna vila koja izvire iz pejzaža


 

U ovom zadatku arhitekte su uspele kreirajući celu južnu i zapadnu stranu kuće sa staklenim zidovima kroz koje se može videti i planina. Jedini deo koji nije zastakljen na južnoj strani kuće je ovalno ispupčenje koje se proteže iz unutrašnjosti kuće na terasu sa budućim bazenom, a krase ga letvice koje u sebi kriju saunu.

 

 

 

Na severnoj strani kuće arhitekte su kreirale intimnije dvorište kome se pristupa direktno iz glavne spavaće sobe, kao i jedne manje sobe.

 

 

U enterijeru kuće primenjen je koncept otvorenog prostora koji je porodica želela. Sam unutrašnji prostor je zamišljen kao zona koja slobodno teče, sa dva izdvojena horizontalna dela u kome se nalaze spavaće sobe, kupatilo, toalet, prostorije za skladištenje kao i vešernica.

 

Poput nekih muzeja savremene umetnosti, zidovi unutar kuće su u sinergiji sa spoljnim i njihov valovit, gotovo skulpturalni oblik obrađen je betonskom teksturom. 

 

Pogled iz dnevne sobe na kupatilo i ulaz u spavaću sobu

 

Kontrast betonskim zidovima, prave zidovi od savijenog mlečnog stakla jednog dela kupatila i ulaza i naglašavaju jaku skulpturalnu notu enterijera.

 

Stakleni zidovi kupatila

 

Noćni izgled ulaza i kuće

 

Kuhinja predstavlja pravi raj za sve ljubitelje kuvanja sa svojom velikom kvadraturom i pogledom na prirodu. Da ne bi ništa u enterijeru vizuelno konkurisalo i ometalo glavnu prednost ove kuće – savršen pogled na prirodu – kuhinjski elementi dužinom celog zida su u diskretnoj beloj boji i poseduju više nego dovoljno prostora za skadištenje posuđa. Skoro jedini akcenat u prostoru predstavlja kuhinjsko ostrvo i predeo oko sudopere u crnoj boji, koja je komplementarna sa crnim ramovima panoramskih prozora.

 

 

Trpezarija sa savršenim pogledom ka prirodi

 


Povezane vesti:

Vila u kojoj se spajaju tradicija i elegancija
Porodična vila na Senjaku: Savršen spoj enterijera i eksterijera


 

Plan kuće

 

Arhitekte: Kamil Mrva Architects

Fotografije: Studio Toast