PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodična vila na Senjaku: Savršen spoj enterijera i eksterijera

  • Objavljeno:
  • 24.12.2020

Porodična vila "K house" nalazi se u jednom od najlepših delova Beograda, na Senjaku. Okružena zelenilom, minimalistička kubična forma vile na pravi način briše granicu između otvorenog prostora i enterijera, kreirajući jedinstven ambijent koji u sebe uvlači svu lepotu prirodnog okruženja.

 

Čist arhitektonski izraz i istančan osećaj za detalje u dve reči najbolje opisuje rad arhitekata Jasne Kavran i Ksenije Pantović. Projekat ove moderne porodične vile predstavljao je veliki izazov za arhitektonski duo Studio "OBE" jer su klijenti pored klasičnih zahteva stambenog prostora za četvoročlanu porodicu sa dva mala dečaka imali i dva specifična zahteva: da se postigne maksimalan komfor stambenog prostora, ali i da se na parceli formira što veći otvoreni prostor skrivenog unutrašnjeg prostora okupanog zelenilom.

 

 

ŽELJE KLIJENTA KAO INSPIRACIJA

 

"Arhitektonski koncept zasnovan je na pravilnoj orjentaciji i maksimalnom komforu svih funkcionalnih zona koje korišćenjem velikih staklenih površina omogućavaju preplitanje eksterijera i enterijera", rekla je arhitekta Jasna Kavran iz Studija "OBE".

 

U okviru dve etaže i povučenog sprata, prostor od 371 m² podeljen je na dnevnu, noćnu, SPA zonu sa bazenom  i fitness zonu.

 

Već na samom ulazu jasno se čita arhitektonski jezik studija "OBE". U niši koja predstavlja prvi kontakt sa enterijerom ove porodične vile hrabra kombinacija teracca na podu uz savršeno bele zidove ukrašene lajsnama ističe se kompozicija detalja koju čine maštovito dizajnirana klupa, minimalisitička grafika i biljka u džakastoj crnoj saksiji.

 

 

Ulazna zona nastavlja se na predprostor koji uvodi u dnevnu zonu, dok je levo od ulaza pozicionirana SPA zona sa bazenom, a desno u dubini prostora nalaze se vertikalne komunikacije – stepenište koje vodi u garažu i lift koji povezuje sve etaže. Garderoba i toalet za goste vešto su uklopljeni ne narušavajući arhitektonsko rešenje prostora i zajedno sa sakrivenim  pomoćnim stepeništem i vešernicom formiraju servisnu zonu.  Poseban karakter ovoj porodičnoj vili daje mlečna belina zidova i plafona, koja je definisana crnom bojom okvira prozora i pažljivo odabranim komadima nameštaja, dok predivna nijansa natur drveta na podu i u detaljima utopljava celokupan ambijent.

 

 

Prostrana trpezarija i mermerni pult iza kojeg je vešto sakrivena tamna kuhinja, povezani su sa dnevnim boravkom nenametljivo dizajniranim crno-belim zidom na kome je dugačak mermerni element, kamin i upečatljiva stona lampa sa kaminom i dugačkom mermernom sa prostorom minimalistički dizajniranog dnevnog boravka otvorenog prema prostranom unutrašnjem dvorištu.

   

 

 

Dvostruka spratna visina iznad trpezarije projektovana je u skladu sa osnovnim konceptom kuće kako bi se omogućilo prodiranje što više prirodne svetlosti u centralni deo objekta.

 

 

"Volimo da kombinujemo različite materijale i da pravimo određene kontraste. Kod projekta ove porodične vile dominira mirna monohromna varijanta – kontrast crne i bele", navela je arhitekta Ksenija Pantović.

 

 

Dnevni boravak je u isto vreme i ušuškan i otvoren prema unutrašnjem dvorištu, a siva boja unosi savršen sklad u kompoziciju materijala i daje elegantan izgled celokupnom prostoru koji kao paspartu ima predivan zeleni pejzaž unutrašnjeg dvorišta.

 

 

SPA zona se nalazi u posebnom krilu kuće i orjentisana je takođe prema unutrašnjem dvorištu. Bazen, sauna i prostor za opuštanje sa drvenim ležaljkama osmišljeni su tako da tamni zidovi i plafoni, uz antracit sivu boju keramike sa nežnom teksturom pružaju osećaj savršeno opuštenog luksuza.

 

 

Efekat tamnog prostora anuliran je celim zidom od širokih staklenih panela koji omogućavaju da tokom letnjih meseci ovo postane otvoreni prostor i bazen u dvorištu.

 

 

STEPENICE KAO AKCENAT

 

Stepenice koje vode na sprat osmišljene da svojom jednostavnošću i čistoćom izraza postanu jedan od glavnih akcenata u prostoru – obučena u savršeno obrađeno natur drvo, sa diskretnim osvetljenjem nastavljaju se na originalno osmišljen dizajn ugradnog plakara sa crnim policama i vratima od drvenih letvica.

 

 

Noćna zona nalazi se na spratu i podeljena je na dečije i roditeljsko krilo. U okviru roditeljskog dela nalazi se master spavaća soba sa prostranim kupatilom i garderoberom, ali i odvojena radna soba. Dečiji deo ima prostranu spavaću sobu, sobu za igru i dečije kupatilo. U okviru prostora sprata nalazi se takođe gostinska soba sa kupatilom. Mirna monohromatska igra crne i bele, kao i drvo u natur obradi obeležava dizajn sprata.

 

 

Fitness zona sa teretanom nalazi se u okviru povučenog sprata i ima izlaz na krovnu terasu.

 

 

Svaki projekat za Studio "OBE" predstavlja novi izazov. Kreiranje enterijera sa karakterom ovaj arkitektonski duo postiže kombinovanjem različitih materijala i upečatljivim kontrastima i po tome je svaki njihov projekat prepoznatljiv. Sve rade sa velikom ljubavlju i posvećenošću svakom detalju a svaki zahtev specifičan klijenta za njih predstavlja inspiraciju i najlepši deo ovog posla.

 

Arhitekte Jasna Kavran i Ksenija Pantović, Studio "OBE"

 

Tekst: Marijana Kaštelan Milenković

Foto: Relja Ivanić