PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stan koji inspiriše na sreću

  • Objavljeno:
  • 1.2.2022

Prostran, udoban, svetao - prve su asocijacije koje budi enterijer impresivne kvadrature u potpunosti osmišljen u skladu sa savremenim načinom života i vrhunskom estetikom. Naglasak na prefinjenost estetike otkriva težnja da se svi tehnički uređaji i funkcije sakriju i ostane taktilna finoća otmenih površina. Krunu enterijera predstavlja zimska bašta.

 

Za besprekornu funkcionalnost i doslednu estetiku ovog prostora pobrinuo se studio Babayants Architects iz Moskve.

 

Stan miriše na sve nijanse čokolade i zelenilo koje je konceptualno toliko vešto uklopljeno da postaje neotuđivi deo enterijera.

 

 

Koloristički gledano, osnovu predstavlja nežna i nenametljiva boja peska čija je osnovna prednost u tome što se, zahvaljujući svojoj neutralnosti, efektno može kombinovati sa opozitnim ili samo intenzivnijim tonovima istog spektra. U ovom slučaju, učinjen je pravi potez. Bež osnova obloga podova i zidova  spojena je sa toplim tonovima čokolade. Doslovno rečeno, odstupanja nema! Da bi se taj efekat postigao, sakriveni su svi elementi koji bi ga eventualno narušili. Prvi primer je kuhinja gde su drveni paneli svu tehničku opremu učinili nevidljivom a opet lako dostupnom. Isto važi i za police i biblioteku u zoni boravka.

 

 

Shop the look: modularna ugaona garnitura 

 

 

Rezultat je ambijent koji inspiriše na ugodnost prirode i hedonistički osećaj pripadnosti prostoru. Reč je o enterijerima sa kojima je lako poistovetiti se i doživeti ih kao dom. Stan poseduje jedinstvenu dnevnu zonu - kuninju i boravak čiju blagu vizuelnu granicu predstavlja kuhinjsko ostrvo koje se istovremeno koristi i kao barski sto.

 

 

SHOP THE LOOK: stolice sa rukonaslonom modernih izraza.

 

Impresivan je utisak dosledne težnje autora da se sve tehničko sakrije i ostanu samo otmene površine i minimalizam suštine. U slučaju kuhinje treba reći, mogućnost da vizuelno nestane sudopera ili zona za kuvanje, kada se ne stigne sve odmah pospremiti – san bi bio svake domačice i domaćina!

 

 

Impresivna zimska bašta najavljuje zelenilo koje je važan motiv u ovom ambijentu. Reč je o masivnom rastinju koje ostavlja toliko jak utisak da postaje stilski element prve vrste.

 

 

Od dnevne zone preko spavaće sobe i impozantnog garderobera sa staklenim panelima do kabineta i kupatila - pratimo ravnomernu igru čokoladnih tonova.

Od bele do mlečne.

 

 

Reč je o savršenoj harmoniji koji dinamičnom čine smena tonova odabrane palete ali i niše u zidovima koje su diskretno osvetljene, zatim obilje stakla, sitni detalji poput vaza i lampi i naravno biljke.

 

Rasveta je u čitavom stanu veoma decentna. Ako govorimo o plafonskoj rasveti zapažamo moderne forme (najčešće valjka) u istom bojama kao i nameštaj.

 

 

Podne i stone lampe su takođe najmodernijeg dizajna i kao izrasle iz enterijera. Tamo gde je led rasveta dominantnija, recimo iznad kuhinjskog ostrva gde se u kružnim formama spušta ka stolu, primenjen je sjajan trik. Pošto je forma upečatljivija, boje nema! Kružni lusteri su providni, od čistog stakla.

 

Sav nameštaj je veoma moderan. Predstavlja uspelu reinterpretaciju retro stilova posebno ukoliko govorimo o sofama ili niskim foteljama. Na prvi pogled jasno je da estetika nije išla na štetu udobnosti. Iako deluje veoma luksuzno, na sceni je zapravo minimalizam jer je ambijent lišen svega suvišnog. Topao kolorit čini enterijer "punim" i dovršenim a ne redukovanim i hladnim.

 

 

SHOP THE LOOK: fotelja u modernom retro stilu

 

Staklena bašta sa impresivnim masivnim biljkana deluje kao dnevni boravak s obzirom na izbor komada. Predstavlja perfektno mesto za odmor i relaksaciju poput tropskog raja usred moderne oaze. Luksuz do punog izražaja dolazi u kupatilu gde su estetski trikovi impresivni. Uzmimo za primer, mašine za pranje i sušenje veša koje uklopljene u drveni okvir deluju kao dekorativni stilski diskovi.

 

 

 

Svi elementi su veoma moderni, minimalizam je punom zamahu. Bakarne slavine u velikom kupatilu samim tim postaju detalj koji pojačava prefinjenost ovog dela prostora. Providni ekementi u drugom kupatilu, kada i lavabo, odabrani su tako da ne remete kolorit već da ga propuštaju kroz sebe.

 

 

 

 

 


SRODNE VESTI

Enterijer dupleksa za džentlmene

Inspirišuća vanvremenska estetika salonskog enterijera


 

 

Doslednim sprovođenjem jasnog stilskog koncepta, autori su uspeli da stvore enterijer koji ima moćno dejstvo budući da su lepota i harmoničnost njegova osnovna svojstva.

 

Tekst: Redakcija Kuća stil

Foto: BABAYANTS ARCHITECTS.

 

PLAN STANA