PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Enterijer dupleksa za džentlmene

  • Objavljeno:
  • 27.10.2021

Elegancija, dizajnerski nameštaj i pametni uređaji samo su neke od karakteristika ovog dupleksa na 365m2 koji zadivljuje svojim pažljivim odabirom materijala. Saznajte koje skriveno utočište se krije u potkrovlju i bez čega nijedan luksuzan dom pa ni ovaj nije kompletiran.

 

U glavnom gradu Letonije, smešten u velikoj zgradi u stilu Art Nouveau, kreiran je enterijer stana na prostoru od 365m2. Zadatak arhitekti bio je da potpuno transformišu originalni plan stana, izmeste zidove i povežu ga sa potkrovljem koji su klijenti kupili da bi posedovali dupleks.

 

Shop the look: stolica Oble, ENVIRO DesignConceptStore

 

Inspirisani lokacijom, istorijom zgrade i načinom života klijenta, kao rezultat nastao je stan koji kombinuje staro i novo. To je stan razigranih, ali elegantnih i oštrih kontrasta usled čega je i dobio naziv Gentlemen’s apartment.

 

 

Istorijski gledano, unutrašnjost sa prednje strane bila bi raskošnija, dok je stražnja strana zgrade bila rezervisana za skromne odaje osoblja. Ovo je jedan kontrast koji su arhitekte sačuvali, stoga su dnevna soba i kuhinja na prvom nivou locirani u prednjem delu stana a noćna zona u zadnjem.

 

Shop the look: Fotelja Bruna.

 

Mermer koji je rasprostranjem kroz ceo stan, u kuhinji najviše dolazi do izražaja, a stvara snažno okruženje za ručno birani dizajnerski nameštaj.

 

 

Svaki novi volumen, poput srebrne toaletne jedinice, dizajniran je tako da se ističe u odnosu na istorijsko okruženje.

 

 

Jedna od atrakcija u ovom dupleksu je dramatično stepenište koje na prvi pogled levitira i vodi stanovnike do drugog nivoa. Inspiraciju podele stila enterijera prvog i drugog nivoa arhitekte su pronašle u fizičkom i psihičkom stanju jednog čoveka.

 

Shop the look: Viseća lampa Tube Down, Enviro DesignConceptStore

 

U stanu žive dva odrasla gospodina - otac i sin. Stoga su arhitekte odabrale robusne prirodne materijale i paletu boja koje predstavljaju tumačenje muškosti. Ovo se ogleda, između ostalog u drvenim oblogama za garderober po meri, kao i u sivim zidnim oblogama u spavaćim sobama koje deluju i kao izolacija.

 

 

Sanitarije crne boje u kupatilu u ovom delu stana naglašavaju eleganciju, dok je luksuz uveden pametnim aparatima poput zidnog sistema za podešavanje temperature prostorije putem telefona i zvučnika.

 

 

Ipak, nisu zaboravili zabavu i funkcije koje olakšavaju balansiranje ozbiljnosti i igre. Rasveta pomaže u dočaravanju različitih osećaja i atmosphere, dok se kroz stan prožimaju dekorativne lajsne.

 

 

Nijedan luksuzan dom nije kompletan bez jedne wellness prostorije, pa tako i u ovom stanu postoji prostor za saunu idealan za opuštanje u udobnosti sopstvenog doma.

 

 

Na drugom nivou se takođe nalaze i prostorije za rad od kuće. Kako bi kompletno iskoristili prostor, u uglu potkrovlja formiran je i kutak koji se može iskoristiti za pauzu, jelo ili pak relaksaciju tokom dana.

 

 

PLAN STANA

 

Prvi i drugi nivo dupleksa od 256 m2 i 100 m2

 

Autori projekta: Open AD

Fotografije: Alvis Rozenbergs