PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća sa drvenom fasadom pored jezera, poput senke među krošnjama

  • Objavljeno:
  • 19.5.2023

Kuća na obali jezera, sa crnom drvenom fasadom, diskretno se uklopila u šumu koja je okružuje. Sa impresivnom krovnom terasom i prostranom zastakljenom verandom, ona omogućava bliski kontakt i potpuno uživanje u odmoru u prirodi.

 

Započeta u vreme pandemije, kuća pored jezera Arthur Lake u Kanadi, predstavljala je vlasnicima idealno mesto za porodični beg u prirodu. Ghoche architecte, arhitektonska firma iz Montreala, je dobila zadatak da projektuje kuću  i nadgleda izgradnju, koja je završena u maju 2022.

 

Integrisana u okruženje, moderna, svetla i topla; ovo su bili početni zahtevi bračnog para i njihovo dvoje dece.

 

Arhitektonski koncept je započet osmišljavanjem oblika i rasporeda kuće, kako bi se smanjilo krčenje šume i orijentisao pogled ka jezeru, uz maksimalnu izloženost sunčevoj svetlosti. Konceptualna istraživanja dovela su do relativno kompaktnog volumena i dugačke, aerodinamične forme koja podseća na tradicionalnu drvenu kolibu.

 

 

Crna fasada od paljenog drveta i jednostavna forma, učinili su da se kuća potpuno uklopi u šumu

 

 

Vizure i sunčeva svetlost su pažljivo proučavani, kako bi se maksimalno iskoristilo prirodno svetlo, a pogledi na susede ograničili. Prioritet je bio da se kuća uklopi u pejzaž, a ova ideja je bila inspiracija za crni volumen, obavijen šumom. Poput senke među drvećem, kuća ima za cilj da bude diskretna i sakrivena u šumi, a sa jezera je skoro nevidljiva.

 

 

Kuća se sastoji se od jednog pravougaonog kubusa, prekrivenog crnim drvenim oblogama. Fasada od paljenog drveta  rađena je prema tradicionalnoj japanskoj metodi zaštite drveta.

 

 

Kosi krov, sa prepustima koji usmeravaju vodu koja se sliva daleko od kuće, prekriven je crnim čeličnim limom. Sa obe strane ima velike zabatne prozore, dok se iznad dela kuće u kom su ulaz i garaža, nalazi prostrana krovna terasa.

 

 

Pravilni, crni volumen kuće probijen je velikom nišom obloženom belim drvetom, koja služi kao ulaz zaštićen od vremenskih prilika.

 

 

Od samog ulaza, pažljivo je proučavana funkcionalnost, u odnosu na klimu Kvebeka i potrebe porodice. Zaštićena spoljna niša vodi do hodnika sa pogledom na sobu, a i pruža direktan pristup garaži. Na istom spratu se nalazi kancelarija i kupatilo sa vešernicom. Sa ulaza se otvara ogroman životni prostor sa impozantnim prozorima sa kojih se pruža pogled na jezero i krošnje drveća.

 

Shop the look: ugaona garnitura TaoEnviro DesignConceptStore

 

Velika pravougaona soba je isprekidana prozorima sa tri strane, koristeći svetlost sunca od jutra do zalaska. U sredini sobe, kuhinja dominira prostorom svojim elementima od prirodnog hrasta, koji se protežu od poda do plafona. Belo kuhinjsko ostrvo omogućava kuvanje sa pogledom, što ga čini idealnim prostorom za okupljanje i druženje uz pripremu hrane. 

 

 

 

Veliki prozori, mezanini ispod krova, veranda i krovna terasa – svi pogledi su usmereni ka šumi i nebu

 

Otvoreni prostor takođe uključuje dnevnu sobu sa kaminom na drva i trpezariju, koja se proteže na zastakljenu verandu sa izloženim drvenim gredama, koja pruža impresivni doživljaj šume.

 

Shop the look: Savona, tapacirana stolica sa rukonaslonom

 


Pogledajte i ove kuće u prirodi:

Kamena kuća inspirisana rekom: Moderna arhitektura na tradicionalnoj kamenoj osnovi (PLAN)

Kuća o kojoj se mašta: Odmor u zelenilu sa pogledom na Dunav


 

Shop the look: dizajnerska činija za voće, Enviro DesignConceptStore

 

Hrastovim stepeništem dolazi se do gornjeg nivoa, na kom su smeštene tri spavaće sobe.

 

 

Dve identične dečije spavaće sobe su dizajnirane za smeštaj prijatelja i proslava daleko od roditelja. 

 

 

Svaka spavaća soba ima pristup krovnoj terasi, kao i sopstveni privatni mezanin sa impresivnim trouglastim prozorom, idealno mesto za posmatranje zvezda.

 

 

Glavna spavaća soba i privatna kancelarija završavaju gornji nivo, odakle se pruža najbolji pogled na jezero.

 

 

Unutrašnje završne obrade su u kontrastu sa tamnom spoljašnjom paletom: belo ofarbani zidovi, beli plafoni od drvenih letvica, ormari i stepenice od prirodnog hrasta i betonski podovi sa integrisanim grejanjem. Paleta je odabrana da bude neutralna, kako bi napravila prostor za umetnička dela, biljke i detalje u boji, omogućavajući porodici da unese svoj lični pečat.

 

Izgrađena u skladu sa prirodom, kuća na jezeru Arthur je udoban, topao i prijatan prostor, koji u potpunosti ispunjava očekivanja svojih stanara.

 

 

Projekat: Ghoche architecte

Fotografije: Maxime Brouillet

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil