PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prirodni materijali i elegancija: Tajna lepote rekonstruisane kamene kuće sa fascinantnim drvenim detaljima

  • Objavljeno:
  • 4.8.2023

Očaravajuća rekonstrukcija kamene kuće u Portugalu kojom je, oslanjajući se na tradicionalno nasleđe, kuća iz 18. veka transformisana u moderan dom. Poseban, prepoznatljiv šarm njenom enterijeru dale su neobrađene drvene grede, savršeno uklopljene sa kamenim zidovima.

 

Na prostranom imanju na severu Portugala, nalazi se Casa Calçada, kamena kuća izuzetne lepote, rađena po projektu Rent Ito Arq, internacionalnog arhitektonskog biroa sa sedištem u Portu. Prepoznata i nagrađivana od strane stručne javnosti, ovo je interesantna rekonstrukcija kuće iz 18. veka i pratećih objekata na istoj parceli, sada pretvorenih u moderni dom sa brojnim sadržajima i gostinsku kuću, u zajedničkom, tradicionalno uređenom vrtu sa bazenom.

 

 

 

Transformacija kamene kuće iz 18. veka u moderan dom

 

Parterno rešenje oslonilo se na zatečeno stanje, tako da su na mestima postojećih objekata formirane zasebne celine, koje se spajaju u originalnu celinu inspirisanu tradicionalnim nasleđem. 

Glavna kuća ima karakterističnu, krstastu osnovu, pa je arhitektonskim planom rešeno da se njen centralni deo otvori i poveže sa unutrašnjim dvorištem, a preko njega i drugim delovima kuće.

 

 

U ovom, centralnom delu kuće smeštene su zajedničke prostorije - prostrana dnevna soba, kutak sa kaminom, trpezarija, kuhinja. Zahvaljujući velikim, pomerljivim staklenim zidovima ovaj prostor po potrebi, i prema vremenskim uslovima, potpuno se integriše u fantastični vrt sa kamenom česmom, natkriven vinovom lozom.

 

 

Poseban šarm unutrašnjem prostoru i jaku poveznicu sa prirodom koja okružuje ovu kuću, daju neobrađene drvene grede na tavanici i u enterijeru. 

 

Shop the look: Enviro trpezarijski sto od punog drveta Venera  unikatni drveni sto nastao u umetničkom ateljeu

 

U centru krstaste osnove glavne kuće nalaze se skulpturalno oblikovane, spiralne stepenice koje vode na gornji sprat, rezervisan za spavaće sobe i intimnije prostore.

 

 


Pogledajte i:

Prizemna kamena kuća u Toskani sa fantastičnim pogledom na more (PLAN)

Spektakularno otkriće: Jedinstvena kuća na Majorci fascinantne lepote, koja je povezala prošlost i budućnost (VIDEO)


 

 

Kameni zidovi i neobrađene drvene grede daju autentični šarm enterijeru

 

Stepenice, kao i ostali elementi enterijera u Casa Calçada, dosledno su izvedeni u prirodnim materijalima i u duhu portugalske tradicije, tako da su kamen i drvo vidljivi u svakom kutku kuće, dajući joj specifičan šarm. Kameni zidovi i podovi sa mozaicima, rustične drvene grede na belim plafonima i restaurirani komadi nameštaja, deo su neodoljivog ambijenta.

 

Shop the look: fotelja od pletene kože 

 

Sadržaji kuće su brojni i pažljivo planirani  – pored dnevne sobe i kuhinje u prizemlju glavnog objekta, na severnoj strani je prostor za zabavu, a kancelarija na južnoj. Na drugom spratu se nalaze glavna spavaća soba, kupatilo i garderober, dok su ostale sobe smeštene na istočnoj i južnoj strani. Pored toga, u pratećoj zgradi se nalaze vešeraji, vinski podrum, prostorija za čuvanje vina, sobe za goste i teretana.

 

 

Kao i u prizemlju, u svetlom enterijeru gornjeg nivoa dominiraju rustične drvene grede, uklopljene sa kombinacijom tradicionalnog i modernog nameštaja.

 

Shop the look: italijanski tepisi od prirodnog krzna govedjeg  ili po izboru sa dezenom zebre

 

Iz dnevnog boravka pruža se pogled na dvorište pod vinovom lozom, stvarajući harmoničnu ravnotežu između unutrašnjosti i eksterijera. U ambijentu koji nas vraća vekovima u prošlost kao centralna tačka nalazi se tradicionalna kamena česma, https://www.kucastil.rs/kuce/velicanstvena-rekonstrukcija-kamene-vile-u-kotoru-izmedju-neba-i-mora   oko koje se širi prostor za odmor u hladovini, sa direktnim ulazom u prostorije pomoćne zgrade, među kojima su vinski podrum i gostinske  sobe.

 

 

Prostrano imanje na kom su objekti smešteni prekriveno je bujnom vegetacijom i uređeno kao nekoliko zasebnih celina, namenjenih odmoru i uživanju. Jedna od njih je i potpuno izolovani prostor sa bazenom i ležaljkama, a u blizini zasebne, gostinske kuće.

 

 

Casa Calçada je mesto gde se tradicija prepliće sa modernim luksuzom, stvarajući jedinstveni doživljaj i atmosferu. Svaki deo ove vile odražava pažljivu estetiku i istinsku posvećenost udobnosti. Od rustičnih drvenih greda do elegantnih soba za goste, Casa Calçada poziva na odmor i relaksaciju, uz duboko poštovanje prema lepoti i nasleđu Portugala.

 

 

 

PLAN

 

 

 

Projekat: Rent Ito Arq

Fotografije: Ivo Tavares Studio

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil