PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Prizemna kamena kuća u Toskani sa fantastičnim pogledom na more (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 9.6.2023

U nacionalnom parku u Toskani, sa fantastičnim pogledom na more i okolna ostrva, nalazi se ova prizemna kamena kuća, veličanstvena u svojoj jednostavnosti, izgrađena u skladu sa lokalnom tradicijom.

 

Monte Argentario je nacionalni park u Italiji, fantastičan rt okružen morem. Na uzvišenju sa prekrasnim pogledom na more, ostrva i brda Toskane, smestila se mala kamena kuća, veličanstvena u svojoj jednostavnosti. Za projekat ove savršene kuće za odmor, zaslužan je arhitektonski biro Modostudio.

 

 

 

Prizemna kamena kuća izgrađena u skladu sa lokalnom tradicijom

 

Na poljoprivrednom imanju, između mediteranskog voća i maslina, na ovom mestu je nekada bio pomoćni objekat, koji je služio kao skladište. Na njegovom mestu, poštujući tradicionalno nasleđe, izgrađena je nova kamena kuća za odmor. 

 

 

Teren sa nagibom je izravnjan i delimično ukopan, što je uticalo na formu i unutrašnji raspored kuće. Oko objekta se nalaze pomoćne stepenice, dok je glavni prilaz rešen rampom koja se završava parking mestima pored kuće.

 

 

Za izgradnju nove kuće korišćen je kamen starog objekta, dok je poseban krovni sistem izveden u skladu sa tradicionalnim načinom gradnje, ali na savremeni način.

 

 

Tradicionalne tehnike gradnje inspirisale su i upotrebu pasivnih solarnih sistema, što je učinilo da grejanje kuće bude potpuno energetski samodovoljno.

 


Pogledajte i ove fantastične kamene kuće:

Kako ispuniti san: Fantastična kamena kuća za odmor među maslinama (VIDEO) 

Za odmor iz snova: tradicionalne kamene kuće na jugu Italije sa dodirom prošlosti 


 

 

 

Veličanstveni pogled na more, kroz prozore i sa terase kamene kuće

 

Iako je nova kuća građena u gabaritima stare, napravljeno je više novih otvora različitih formata, koji su dodatno osvetlili unutrašnjost, ali i omogućili uživanje veličanstvenom pogledu na more i okolnu prirodu. Belo malterisane špaletne  oko prozora i vrata, na grubom zidu od kamena, stvaraju  sofisticiranu atmosferu koja kući daje jedinstven imidž.

 

 

Spoljašnji prostori su uređeni da omoguće maksimalno uživanje u odmoru, ali i potrebnu zaštitu od sunca. Na bočnoj terasi formiran je intiman kutak za sedenje, zaštićen od spoljašnjih uticaja, koji može biti i trpezarija na otvorenom.

 

 

Enterijer ove kamene kuće je moderan, u svetlim tonovima, sveden i u mediteranskom duhu. Povezanost i jasno usmerenje ka spoljašnjem prostoru, pozivaju na boravak i uživanje na otvorenom.

 

 

Na površini od 90 kvadratnih metara, smešteni su dnevni prostor od povezane dnevne sobe, trpezarije i kuhinje, kao i dve spavaće sobe sa zasebnim kupatilima.

Sasvim jednostavno, a potpuno dovoljno i dobro isplanirano za savršeni porodični odmor. 

 

 

 

PLAN

 

 

 

Seaside Single House

Projekat: Modostudio

Fotografije: Modostudio

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil