PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Za odmor iz snova: tradicionalne kamene kuće na jugu Italije sa dodirom prošlosti

  • Objavljeno:
  • 23.9.2022

Nekada privremeno sklonište italijanskih vinogradara, a sada luksuzni objekat za odmor iz snova turista sa svih strana sveta.Trenino Trullo kamene kuće proživljavaju svoj novi život, čineći da se njihovi posetioci, bar na kratko, vrate u prošlost.

 

Trullo je naziv za tradicionalnu kuću zidanu suvim kamenom sa kupastim krovom, karakterističnu za dolinu Itria, južne italijanske regije Apulija. Truli su uglavnom građeni kao privremena poljska skloništa i skladišta ili kao stalna stambena naselja od strane poljoprivrednika. Zlatno doba trulla bio je devetnaesti vek, posebno njegove poslednje decenije, obeležene razvojem vinogradarstva.

Postoje mnoge teorije o poreklu dizajna ovih tradicionalnih kuća, a jedna od njih je da su zbog visokog oporezivanja imovine stanovnici Apulije gradili suvozidne konstrukcije kako bi se brzo demontirale kada su poreski inspektori dođu.

 

Karakteristično, trulli su građeni suvom gradnjom od kamena, odnosno bez maltera ili cementa. Ovakav stil gradnje može se sresti i u svim selima u regiji, gde je većina njiva odvojena suvozidima.

 

Kupasti krovovi od kamena sa ukrasom na vrhu

 

Krovovi su izvedeni u dva sloja: unutrašnja obloga od krečnjaka, pokrivena kamenom, i spoljna obloga od krečnjačkih ploča, blago nagnutih prema spolja, čime se obezbeđuje vodonepropusnost konstrukcije. Na vrhu konusa trulla, obično se nalazi ručno obrađeni vrh od peščara, različitih oblika.

 

Ove neobične kamene kuće čest su predmet interesovanja turista, međutim svako ko želi da ih restaurira, mora da se pridržava brojnih propisa, jer su trulli zaštićeni zakonom o svetskoj baštini UNESCO-a.

 

Trullo Trenino je samostalni turistički trulli kompleks, koji posetiocima nudi jedinstveno iskustvo života u autentičnom trulu.

Kompleks je renoviran uz tradicionalnu obradu kamena od strane lokalnih majstora, i svojevrstan je spoj prirode i lepote ovog kraja sa inovativnošću i udobnošću koje su potrebne modernom turisti, kao što je prostrani jacuzzi u dvorištu.

 

Kućice kao iz bajke Trullo Trenino, nude potpuni mir i uživanje u trenutku

 

Trenino Truli su okruženi vinogradima, uronjeni u zelenilo, pravo mesto za potpuno opuštajući odmor. Ne može a da se ne uživa u tišini koju ovo mesto nudi.

 

Položaj Trullo Trenino je posebno pogodan za one koji žele da istraže okolinu koju nudi dolina Itria, a na samo nekoliko kilometara je istorijski centar Lokorotondo.

 

Unutrašnjost trullo kuća je veoma jednostavna, najčešće je to samo jedna, glavna prostorija sa pridruženim nišama.

 

Drveni krevet u kamenoj niši

 

Prostorom dominiraju karakteristični kameni lukovi i svodovi. Debeli zidovi su dobri toplotni izolatori, tako da je preko leta unutra prijatno sveže.

 


Pogledajte i:

Odmor iz snova: luksuzne vile u Toskani čija će vas ponuda iznenaditi 

Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka


 

 

Povezani prostori trpezarije, kuhinje i spavaćeg dela.

SHOP THE LOOK: Enviro stolovi od punog drveta. Enviro DesignConceptStore

 

Trulli su opremljeni modernim tehnologijama i instalacijama, pa posetioci imaju dostupan sav komfor na koji su navikli. Dizajn, iako sveden i jednostavan, je takođe moderan, sa upečatljivim, pažljivo biranim detaljima.

 

 

Kako je unutrašnjost kuće mala, veći deo dana se provodi van nje. Vrt oko kuće je opremljen nameštajem i sadržajima za odmor i opuštanje. Pored mini bazena, tu je i dobro opremljena letnja kuhinja sa fantastičnim pogledom na okolnu prirodu.

 

Uživanje u kamenoj kuhinji, uz zalazak sunca u Pulji

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

Fotografije: Trullo Trenino