PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Roštiljanje i letnja kuhinja: kako napraviti omiljeni kutak u bašti

  • Objavljeno:
  • 17.6.2022

Letnje vreme, sunce, odmor, sve nas poziva da vreme provodimo u prirodi. Evo inspirativne ideje kako u dvorištu napraviti kutak za odmor, druženje i pripremu omiljene hrane.

 

Postoji puno interesantnih načina da u bašti napravite prostor koji ćete koristiti u letnjoj sezoni. To može biti zidani objekat ili samo nadstrešnica, senik u prirodnom hladu, letnja kuhinja ili baštenska kućica. Zajedničko svima njima je da će vam omogućiti da sparne letnje dane provedete na svežem vazduhu, izmestite kuvanje napolje i provedete prijatne noći u druženju pod zvezdanim nebom. Zato je vredan sav trud i ulaganje, ako već imate mesto gde možete da organizujete ovaj svoj kutak.

Da ova organizacija ne mora da bude preterano zahtevna i dugotrajna, a da se dobije očaravajući prostor, potvrđuje dvorišni kutak koji vam predstavljamo.

 

Polazna ideja bila je da se napravi mesto za sezonsko korištenje, demontažno, koje neće narušiti prirodni ambijent dvorišta.

 

Uživanje u omiljenom delu dvorišta

 

Na pripremljenu podlogu, nasut je prirodan šljunak srednje granulacije, koji se bez promene nivoa nadovezao na okolnu travnatu površinu, a pritom je i dobar izbor za drenažu vode.

Za potporne stubove nadstrešnice odabrane su neobrađene drvene oblice, koje su se, kao prava stabla, neprimetno uklopila u okruženje mediteranskog bilja.

 

 Nadstrešnica kroz koju se vidi nebo

 

Minimalne intervencije, materijali koji se koriste u svom izvornom obliku, i uz tradicionalnu obradu, daju ovom prostoru atmosferu relaksiranosti i nenametljivog uživanja u prirodnom okruženju.

Prozračna nadstrešnica, lagana zasena od sunca, jednostavna je pletena mreža koja ne prekida kontakt sa nebom, ne onemogućava protok vazduha, a pritom vrši svoju funkciju stvaranja prijatne hladovine za boravak.

 

Poseban detalj u ovom kutku je pažljivo isplanirana letnja kuhinja, idealna za zabavno spremanje obroka za društvo, a istovremeno i autentičan deo ambijenta.

 

Prostor za letnji predah i druženje

 

Osnova kuhinje je urađena od betona u natur izgledu, i sadrži sve što je potrebno za pripremu letnjih specijaliteta – zidanu peć, roštilj, grejnu ploču, sudoperu, kao i prostor predviđen za odlaganje sudova i drva za peć. Za detalje su korišteni prirodni materijali, kao drvo i opeka, dajući joj ujedno i moderan i tradicionalan izgled.

 

Kompletno opremljena letnja kuhinja za pripremu specijaliteta

 

Za potpuno uživanje, odabran je baštenski nameštaj koji se uklapa u ceo koncept – udoban, lagan, nepretenciozan, od prirodnih, izdržljivih materijala i u tonovima procvetale prirode, raspoređen tako da može da se komotno smesti više osoba, dok uživaju u pogledu, mirisima i osveženju.

 


Pročitajte još:

Trendovi 2022: uredjenje vrta i dvorišta

Napravite šarmantnu garažu s terasom (DETALJAN PLAN)


 

Tekst i fotografije: Redakcija Kuća Stil