PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka

  • Objavljeno:
  • 10.3.2021

Pogledajte kako je stara kuća iz 1850. godine transformisana u jedinstven objekat kog krasi spoj seoske arhitekture i modernog uređenja atraktivnim i unikatnim komadima nameštaja.

 

Šarmantno srednjevekovno mestašce Pals nalazi se na samo nekoliko kilometara obale Kosta Brave u Španiji. U ovom očaravajućem okruženju, jedna vremešna kuća iz sredine 19. veka doživela je zadivljujuću renovaciju.

 

 

Za novi izgled kuće zaslužna je arhitekta Gloria Duran Torrellas, koja je na savršen način pomirila prošlost i sadašnjost u enterijeru koji oduzima dah.

 

 

U svakoj prostoriji doma vidi se snažna želja arhitekte da zadrži arhitektonske i strukturne detalje tipične za stare seoske kuće, u okviru enterijera koji kombinuje tradiciju sa savremenim komadima nameštaja i rasvete. Upravo taj harmoničan miks starog i novog pruža seoskoj kući u Palsu neodoljiv šarm i lepotu.

 

Plavi moduli minimalističke sofe i ćilima Canada

 

Svetao i atraktivan životni prostor prostire se na približno 800 kvadratnih metara, raspoređenih na dva nivoa kuće. Otvoren prostor jedan je od glavnih koncepata dizajna, stoga je unutrašnjost kuće podeljena samo gde bilo neophodno.

 

 

Ideja otvorenosti i povezanosti prevazilazi granice enterijera zahvaljujući brojnim prozorskim površinama koje brišu granicu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Iz prostrane dnevne sobe pruža se pogled na dvorište koje zauzima impresivnih 26.000 kvadratnih metara.

 

Prostor za druženje u dnevnoj sobi uokviren je komfornim modularnim sofama, nežnih linija i boja.

Ručno tkani španski tepisi Gan unose poseban šarm kroz vedrinu dezena i boja i nenametljivo naglašavaju lepotu prostora.

 

Centralna zona boravka naglašena je ručno tkanim tepisima Siracusa

 

Snažan pečat na prostor ostavljaju elementi koji donose šarm prošlih vremena: zidovi od izloženog kamena, visoke tavanice sa vidljivim gredama. Stare alatke, nekada svakodnevno korišćene, sada krase zidove poput umetničkih dela.

 

 

Shop the look: dizajnerska modularna garnitura Bethoven

 

Zidovi na spratu su uklonjeni, a prostor je vizuelno povezan sa dnevnom zonom u prizemlju. Umesto klasičnih zidova sada stoje veliki stakleni paneli. Ovaj prostor sada zauzima apartman sa zonom za spavanje i druženje, i kupatilom.

 

 

 

Arhitekta, čija je specijalnost renovacija starih kuća, još jednom je pokazala da se najlepši enterijeri rađaju ukoliko se poštuje tradicija, a uspeh njenog projekta potvrdio je i renomirani arhitektonski portal Archilovers proglasivši ga Najboljim projektom za 2017. godinu.

 

 

Foto: Miquel Coll