PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Moderna kuća od kamena inspirisana tradicionalnom arhitekturom

  • Objavljeno:
  • 26.11.2022

Nenametljivo uklopiljena u mirno mediteransko okruženje, kuća od kamena nazvana Casa Fly, svojim dizajnom slavi lokalnu arhitekturu, tradicionalne tehnike gradnje, uz jednostavan koncept energetske efikasnosti zasnovan na prirodnoj ventilaciji i svojstvima masivnih kamenih zidova.

 

Majorka je ostrvo prelepih prirodnih pejzaža u koje su smešteni slikoviti kameni gradovi, živopisne istorije i tradicije. Arhitekte iz Beef architekti sa sedištem u Bratislavi, za sebe kažu da su na Majorku došli kao neupućeni posetioci, koji su korak po korak upoznavali  Mediteran i lokalnu arhitekturu.

 

Vrlo brzo, bili su impresionirani tradicionalnim kamenim kućama u gradovima i selima Majorke. One su većinom građene jednostavnom i jeftinom tehnikom gradnje od suvog kamena, 'Pedra en sec', koja se ovde koristi vekovima, a UNESCO ju je 2018. godine proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom. To je bila tehnika koju su arhitekte odlučile da koriste i u svojoj kući, nazvanoj Casa Fly.

 

 

Izgrađena na blago nagnutom terenu ostrva, Casa Fly se nenametljivo uklopila u mirno mediteransko okruženje, svojim dizajnom koji slavi lokalnu arhitekturu.

 

Prema ulici, kuća je jednostavnog, zatvorenog dizajna, sa drvenim kapcima koji pružaju privatnost i hlad tokom leta.

 

 

Sa suprotne, dvorišne strane, stambeni prostori se otvaraju prema okolnom pejzažu kroz velike prozore i staklena klizna vrata.

 

Različite pozicije imaju različite, podjednako impresivne, vizure. Dok se sa donjeg nivoa preko bazena povezuje sa beskrajnim plavetnilom mora, sa sprata se noću uživa u pogledu na svetla grada.

 

SHOP THE LOOK: Enviro modularne garniture 

 

Za izgradnju kuće tradicionalnom tehnikom suve gradnje, za fasadu i potporne zidove korišten je kamen iz lokalnih kamenoloma. Razuđenost fasade odgovor je na tople klimatske uslove, pa su prozori uvučeni u odnosu na fasadne zidove, koji tako prave senku i smanjuju zagrevanje prostorija.

 

 

Masivni kameni zidovi, koji usporavaju zagrevanje leti, zimi pomažu da se toplota duže zadrži u kući.

Sklopivi drveni kapci su još jedna prevencija preteranog zagrevanja. Inspirisane fasadama kuća na Majorci, uske vertikalne lamele stvaraju nežnu igru senki u unutrašnjosti, koja upotpunjuje tradicionalnu atmosferu. Prostori između lamela omogućavaju cirkulaciju vazduha čak i kada su kapci zatvoreni.

 

 

Prateći klimatske uslove i tradicionalnih rešenja, arhitekte su kreirale i prirodni sistem ventilacije različitim otvorima na svakoj etaži, koji omogućavaju svežem vazduhu da ulazi i struji kroz kuću do krovnih prozora, što obezbeđuje prirodnu vertikalnu i horizontalnu ventilaciju.

 


Pogledajte i ove fantastične kamene kuće:

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)

Kako ispuniti san: Fantastična kamena kuća za odmor među maslinama (VIDEO) 


 

 

 

 

Enterijer je zamišljen kao sveden i umeren, što omogućava da se istakne nameštaj dizajniran po meri. Drvo, lokalni kamen i beton su dominantno korišćeni materijali.

 

Svaki od materijala ima određenu ulogu u dizajnu, pa tako drvene lamele uz stepenište grade vertikalne ose, kao skelet kuće.

 

SHOP THE LOOK: Enviro stolice od punog drveta 

 

Na donjem nivou, otvorenog plana, smeštene su dnevna soba, trpezarija, kuhinja, kao i pomoćne prostorije. Kliznim staklenim vratima ostvarena je direktna veza sa spoljašljim prostorom i dvorištem sa infinity bazenom

 

 

Sprat kuće je intimnija zona, sa spavaćim sobama i prostorijama za odmor. Pogled na more i mediteransku vegetaciju, uz topao i udoban enterijer, savršeni su uslovi za relaksaciju.

 

 

Apstraktna bronzana statua anđela dočekuje posetioce u ulaznom holu.

 

 

 

PLAN

 

 

Projekat: Beef architekti

Fotografije: Tomeu Canyellas

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil