PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Spektakularno otkriće: Jedinstvena kuća na Majorci fascinantne lepote, koja je povezala prošlost i budućnost (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 21.4.2023

Prilikom rekonstrukcije  zgrade u Palma de Majorci, arhitekte iz OHLAB studija su neočekivano otkrili originalne elemente zgrade, spektakularne kamene stubove i drvene tavanice koje datiraju još iz 12. veka, a zatim ih savršeno uklopili u svoj projekat, stvorivši kuću fascinantne lepote.

 

Can Santacilia je stambena zgrada u srcu starog grada Palma de Majorke. Zvanično upisana u arhivu grada sredinom 16. veka, pretpostavljalo se da je izgrađena nešto ranije od toga. Sastavljena je od dva objekta, i u njoj se nalazi 15 stanova i zajedničke prostorije, na 3300m2 površine.

 

 

Zgrade su pretrpele velike promene tokom svoje istorije, renovirane su i prilagođavane novim namenama više puta. Stanje u kom su ih arhitekte OHLAB studija zatekli pred početak rekonstrukcije, bilo je veoma loše i zahtevalo je obimne intervencije da bi se dovelo u željeno stanje savremene stambene zgrade.

 

 

Neočekivano otkriće iz prošlosti, promenilo je planove za rekonstrukciju zgrade

 

Od početka svesni istorijske odgovornosti, arhitekte su pažljivo pristupili planu kojim bi zgradu reintegrisali u gradski život, sačuvavši sve njene bitne karakteristike, kao što su ograde od kovanog gvožđa, kameni stubovi i lukovi, kao i tradicionalno dvorište.

 

 

Kada su radovi na rekonstrukciji počeli, neočekivano su otkrili da postojeći plafon na četvrtom spratu skriva neverovatne drvene tavanice. Uz pomoć istoričara i arheologa uključenih u projekat, utvrdili su da ovi drveni elementi potiču još iz 12. veka i ornamentikom su povezani sa životom hrišćana na ostrvu.

Ovo nenadano otkriće, u mnogome je promenilo planove rekonstrukcije. Novootkriveni drveni elementi su temeljno restaurirani i integrisani u novi izgled zgrade, praveći upečatljivi kontrast starog i novog.

 

 

Obnovljeno je i unutrašnje dvorište, koje postaje glavni ulaz u zgradu, komunicirajući vertikalno sa uređenim terasama, kao i sa zajedničkim prostorijama koji gledaju na dvorište.

 

 

Po novom planu, zgrada je dobila zajedničke prostorije, inače neuobičajene za stambene zgrade Majorke, pa tako sada stanari imaju svoju teretanu i zatvoreni bazen

 

 

Zajedničke prostorije dva dela zgrade povezane su osvetljenom drvenom rampom koja ublažava visinsku razliku među njima, sa namerom da šetnja njom deluje "kao da se otkriva arheološko nalazište", vodeći pored nekih od ključnih istorijskih obeležja zgrade, uključujući kamin, kamene lukove, popločan pod i ukrašeni plafon.

 

 


Pogledajte još:

Veličanstvena rekonstrukcija kamene vile u Kotoru: Između neba i mora 

Obnovljena lepota vile na jezeru Orta 


 

Arhitektonske intervencije su realizovane pomoću palete materijala koja ih jasno odvaja od postojeće strukture, oblicima i materijalima koji ni u kom slučaju ne žele da imitiraju ili sakriju istorijske.

Paleta koja se koristi u javnim i privatnim prostorima favorizuje prirodne, lokalne materijale odabrane da naglasi istoriju zgrade i mediteranski karakter. 

 

 

Drvene tavanice i elementi od ogledala, u stalnom kontrastu starog i novog

 

Kameni i drveni konstruktivni elementi kombinovani su sa gipsanim i drvenim lajsnama, malterom i krečnim premazima i podovima sa keramičkim i drvenim završnim obradama.

 

 

Kontrast između starog i novog evidentan je i u stanovima, od kojih neki imaju moderne kubuse od ogledala, upotrebljene za pregrađivanje postojećih prostora, bez narušavanja osnovnih proporcija.

Ove kutije od ogledala nikada ne dosežu skroz do plafona, omogućavajući tako da originalna konstrukcija od drvenih greda i ukrasne lajsne ostanu vidljive i neprekinute.

 

Shop the look: fotelje skulpturalnog dizajna 

 

Visokokvalitetna oprema i detalji od lokalnog kamena, bronze, porcelana i tekstila, uključujući lokalni lan i pamuk, stvaraju osećaj luksuza i udobnosti u unutrašnjim prostorima.

 

 

Drvene tavanice, otkrivene prilikom rekonstrukcije, važan su element u istoriji gradnje na Majorci, i ključni motiv u novom dizajnu zgrade. Integrisane u novi dizajn, dale su zgradi toplinu i karakter, ali i pomoć u održavanju zdrave klime u unutrašnjem prostoru. Iako ograničeni uslovima rada na istorijskoj građevini, projektanti su od početka vodili računa o održivosti i energetskoj efikasnosti zgrade, pa je to danas moderno i udobno mesto za život.

 

 

 

 

 

PLAN

 

Osnova prizemlja

Osnova sprata

 

 

Projekat: OHLAB / oliver hernaiz architecture lab

Fotografije: OHLAB

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil