PRIJAVA ZA NEWSLETTER:


Misterija zaboravljenog podzemnog grada: Najveći podzemni bunker u koji može da se smesti 20.000 ljudi, a ne zna se ko ga je izgradio! (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 8.12.2022

Zaboravljen i slučajno ponovo otkriven, antički podzemni grad u Turskoj od neverovatnih 18 nivoa ispod zemlje i sa zadivljujućim sistemom ventilacije i vodosnadbevanja, omogućavao je sklonište i život za čak 20.000 ljudi. Misterija ostaje ko ga je zaista izgradio i kada tačno!

 

U turskoj oblasti Kapadokija, postoji preko 30 podzemnih gradova, a najdublji od njih je Derinkuyu (Derinkuju) – u prevodu, duboki bunar.

Ova čudesna struktura prostire se na 85m ispod nivoa zemlje i sastoji se od 18 nivoa sa tunelima koji formiraju povezanu  mrežu.

Podzemni grad sadržao je sve što bi populaciji od 20.000 ljudi, i njihovih životinja, trebalo da preživi istoriju prožetu invazijama.

 

 

Originalno poreklo podzemnog grada nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se smatra da su ga izgradili Frigijci, indoevropski narod, između 8. i 7. veka pre nove ere.

 

Fotografija: Shutterstock

 

Nakon toga, koristili su ga hrišćani, da izbegnu progone, kada su i izgrađene kapele u višim nivoima. Najviše razvijen u vreme Vizantijskog carstva, i kasnije je nastavio da služi kao sklonište od brojnih invazija, sve do 20. veka kada su ih napustili kapadokijski Grci, poraženi od Turske. Podzemni grad je, sasvim slučajno, 1963. ponovno otkrio jedan lokalni stanovnik, prilikom renoviranja svoje kuće, kada je srušeni zid otkrio skriveni tunel koji vodi u podzemlje. 

 

 

Podzemni tuneli grada Derinkuyu, pre svega, neverovatan su inženjerski poduhvat. Samu mogućnost ukopavanja omogućilo je vulkansko poreklo stena koje čine tlo, a koje su lake za obradu. Ulazi u tunele zatvarani su kamenim vratima teškim i po 450kg, da bi se onemogućio ulazak osvajačima. Pa i ako bi uspeli da uđu, izuzetno uski tuneli bi im otežavali brzo napredovanje.

 


Pogledajte i:

5 najstarijih hramova na svetu koji će vas ostaviti bez daha 

5 drevnih podvodnih gradova koji će vas fascinirati 


 

U podzemnom gradu, bile su smeštene  kapele za bogosluženje, komunalne sobe, kuhinje, kupatila, škole, staje za životinje, vinski podrumi i prese za ulje, oružarnice – baš sve što je potrebno za život u jednom gradu.

 

 

Strogo se vodilo računa o funkcionalnom rasporedu ovih prostorija, pa su tako prostorije za životinje bile na najplićim nivoima, radi sprečavanja širenja neprijatnih mirisa, a prostorije za pripremu hrane na najdubljim, da dim ne bi odao tajnu lokaciju. Vodom su se snadbevali iz podzemne reke koja protiče ispod grada, bunarima, bez povezivanja sa površinskim vodama koje bi neprijatelj mogao zatrovati. 

 

Fotografija: Igor Sporynin, Unsplash

 

Ventilacija je rešena i danas fascinantnim sistemom ventilacije sa 52 otvora i mrežom kanala za distribuciju svežeg vazduha.

Lokacija je otvorena za turiste od 1965. i iako je omogućen pristup za samo nekoliko prvih nivoa do kojih se dolazi veoma uskim tunelima, omogućava neverovatno iskustvo i doživljaj života pod zemljom koji su ljudi tu vodili vekovima, u svojoj borbi za opstanak.

 

Fotografija: Nevit Dilmen, Wikimedia

 

 

Izvor: cappadocia4u.com

Tekst: redakcija Kuće Stil