PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 najstarijih hramova na svetu koji će vas ostaviti bez daha

  • Objavljeno:
  • 22.6.2022

Predstavljamo vam drevne hramove koji su jedni među najstarijim građevinama na ovoj planeti. Oni su stvoreni od ruke antičkog čoveka, a služe kao svedočanstvo o bogovima i božanstvima, kulturama i civilizacijama koje su davno nestale.

 

1. Knosos palata

 

Smeštena oko 5 km južno od Herakliona, hram Knosos je najvažniji i najpoznatiji kompleks minojskih palata na Kritu. Naime, ova građevina je postepeno građena između 1700. i 1400. godine pre nove ere, sa periodičnim obnavljanjem nakon uništenja sve dok nije poslednji put zauvek uništena u požaru.

 

Palata je nekada obuhvatala stambene prostore, sobe za prijem, radionice, ostave, i mesto za molitve, sve izgrađene oko centralnog trga. Glavna funkcija palate je još uvek nepoznata. Palata je mogla da se koristi prvenstveno kao administrativni ili verski centar. Niko ne zna zasigurno. Ali ono po čemu je Knosos palata najviše poznata jeste veza sa legendom o atinskom heroju Tezeju koji je tamo ubio Minotaura.

 

 

 

2. Hram Amada

 

Hram Amada, koji je bio posvećen Amonu (izvorno Amun) i Ra-Horhati božanstvima je jedan od prvih hramova u Sudanu.  Nalazi se u Nubiji, a izgradio ga je egipatski faraon Tutmozis III u 15. veku pre nove ere. Naknadne prepravke i dekoracije izvršili su faraoni koji su došli na vlast nakon njega.

 

Iako je hram prilično mali sa ruralnim eksterijerom, njegova unutrašnjost je ipak, uprkos brojnim vekovima, zadržala neke od najfinijih reljefa, čije jarke boje i dalje žive.

 

 

 

3. Temple of Hatšepsut

 

Posmrtni hram Hatšepsut, prve žene faraona koja je vladala Egiptom od oko 1479. pre nove ere do njene smrti 1458. pre nove ere, nalazi se ispod litica u Deir el Bahari, na zapadnoj obali Nila.

 

U pitanju je građevina sa nizom pravilnih subova, koju je dizajnirao ga je i sproveo u delo Senemut, kraljevski arhitekta. Namena ovog hrama je posthumno obožavanje Hatšepust, ali i u čast slave božanstva Amona. Hram je ugrađen u liticu koja se oštro uzdiže iznad njega i sastoji se od tri slojevite terase koje dostižu visinu od 30 metara. Ove terase su povezane dugim rampama koje su nekada bile okružene baštama.

 

 

 

4. Hram Luksor

 

Hram Luksor se nalazi na istočnoj obali reke Nil u drevnom gradu Tebi i osnovan je 1400. godine pre nove ere za vreme Novog kraljevstva. Hram je bio posvećen primarnim egipatskim božanstvima Amonu i Muti, kao i ​​Konsu, egipatskom bogu meseca.

 

Ovaj stari hram bio je centar najvažnijeg festivala u Tebi. Festival je trajao 11 dana tokom perioda vladavine 18. dinastije, ali je dostigao Ii trajanje od 27 dana do vladavine Ramzesa III.

 


Pročitajte više:

5 drevnih podvodnih gradova koji će vas fascinirati

15 svetskih znamenitosti iz potpuno iznenađujuće perspektive


 

 

 

 

5. Stounhendž

 

Jedno od najpoznatijih lokacija na svetu, Stounhendž se sastoji od nalazi se u jugozapadnoj Engleskoj. Ono što je fascinantno jeste što je Stounhendž kreirala civilizacija koja nije ostavila pisane zapise, tako da mnogi aspekti Stounhendža ostaju misterija. Dokazi ukazuju da su kamenovi podignuti oko 2500. godine pre nove ere, dok je poslednja poznata građevina u Stounhendžu bila oko 1600. godine pre nove ere.

 

Ne zna se sa sigurnošću kojoj je svrsi Stounhendž služio, ali mnogi naučnici veruju da je spomenik korišćen kao ceremonijalni ili verski centar. Danas je to popularna turistička destinacija u Engleskoj.

 

 

Fotografije: Unsplashed, Pixabay, Wikimedia

 

Tekst: Redakcija KUĆE STIL