PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 drevnih podvodnih gradova koji će vas fascinirati

  • Objavljeno:
  • 14.7.2021

Iako kažu da je okean ispitan tek 5% od njegove ukupne veličine, brojni arheolozi već su naišli na neverovatne podvodne gradove koji su zadivljujući i misteriozni zajedno sa njihovom pričom, a mi vam otkrivamo pet odabranih koji će vas fascinirati.

 

Naša trenutna civilizacija nije prva, niti jedina. Pre nas ljudi su gradili gradove i sela koji su se sa godinama uništili usled različitih faktora ili nestali. Neke od ovih gradova naša mora i okeani su progutali u svom srcu i svi ti gradovi su spavali, sve do skoro. Zahvaljujući brojnim arheolozima i biolozima sada su otkriveni mnogi podvodni gradovi, drevne građevine, spomenici i mesta koja su i dalje fascinantna, a iza sebe kriju neverovatne priče. Stoga zaronimo i posetimo pet drevnih podvodnih gradova čije će vas priče fascinirati te ćete poželeti da ih posetite.

 

 

1. Dvarka, Indija

 

Savremeni grad Dvarka smešten na severozapadu Indije, veoma privlačan jer je ovo mesto jedna od četiri sveta mesto za hodočašće hinduističke religije. Ali na samo 20 kilometara nadomak ovog grada u zalivu Kambat, između 1983. i 1990. godine pronađeni su ostaci istoimenog antičkog grada, na dubini od 36 metara ispod površine mora. Pretpostavlja se da je grad potopljen pre oko 9.500 godina.
 

Postoje brojne spekulacije kako je sam grad nastao i gde je nestala civilizacija koja ga je napravila, međutim kako legenda kaže i prema drevnim tekstovima, Dvarka se smatra prvom prestonicom Gudžarata. Kažu da je grad sagradio Bog Krišna nakon što je ubio svog strica. 

 

A šta kaže ep Mahabharata?

 

U epu Mahabharata, Dvarka je opisan kao utopijski grad raskošne arhitekture. Legenda kaže da je Krišna prizvao božanske moći da izgradi veličanstveni grad, koji se uzdizao iz mora, zajedno sa masivnim kamenim zidom koji ga štiti. Nakon Krishnine smrti, legendarno kraljevstvo je potonulo u more, usled velike poplave i njegova slava se pretvorila u mit.

Po epu Mahabharata, ovaj grad je imao 900.000 kraljevskih palata izgrađeni od kristala i srebra. Trebalo je da bude izgrađen na šest blokova, dva na desnoj obali i četiri na levoj. Šta god da je do sada pronađeno, u velikoj meri definitivno odgovara opisu.

 

 

2. Heraklion (Tonis), Egipat

 

Ovo je potopljeni misteriozni grad na koji se ljubitelji svetske istorije uvek osvrću i vraćaju. Ranije su hroničari izjavili da su Heracleion i Thonis dva različita grada pronađena na Mediteranu, ali francuski arheolog Frank Godio je 1999. otkrio da je u pitanju jedan te isti grad. Heraklion je lučki grad Egipta, a Tonis je egipatsko ime, dok je Heraklion grčko ime. Bio je to trgovački grad nastao oko 8. veka pre nove ere i Helena od Troje i Pariz su ga posetile pre Trojanskog rata.

 

Usled stalnog napada zemljotresa i cunamija, grad je polako uranjao u more kako se nivo mora povećavao. Međutim, Frank Godio je 1999. godine sa grupom ronilaca koji su radili pored egipatske obale pronašao veliki fragment stene ispod morskog dna i izneo ga na kopno. Bilo je to parče statue boga Hapija, obložen solju, ali netaknut. Nastavili su potragu i na kraju iskopali još šest. Oko ovih delova ležalo je drugo blago: ruševine hramova, krhotine grnčarije, nakit, novčići, biste i još mnogo toga. Neke iskopine ovog grada se sada nalaze i u britanskom muzeju, u Londonu.

 

 


Povezane vesti:

Prvi podvodni kružni tok na svetu

10 jezivih napuštenih mesta od kojih ćete se naježiti


 

3. Piratski grad, Jamajka

 

Lociran u luci Kingston, Port Rojal je bio jedan od najprometnijih gradova 17. veka. Kada su englezi 1655. godine oduzeli Jamajku špancima, Port Rojal je brzo postao epicentar bezakone zabave. Kako je ova luka na jugoistočnoj obali ostrva rasla u broju stanovnika, njena reputacija postala je zaprljana prilivom pirata i njihovim načinom života.

 

Kako bi se doprinelo trend ovog haosa, poznati gusar Henri Morgan izabran je za guvernera 1675, po kome je kasnije i nazvana jedna vrsta ruma. Grad je imao četiri tvrđave i 2.000 zgrada. Veći deo grada potonuo je ispod Kariba. Razlog se smatrao zemljotres koji je nastao 1692. godine, a iz današnjih ruševina može se videti njegova velelepnost koju je posedovao tokom svog vremena.

 

 

4. Baja, Italija

 

Baja je bilo antičko naselje na obali Napuljskog zaliva, poznato kao popularno odmaralište rimske aristokratije i društvene elite. Grad je bio ukrašen sa raskošnim vilama, spomenikom i lekovitim izvorima. Ovo je bilo omiljeno mesto za kraljeve i kraljice te ere, a bilo je poznato po svojim hedonističkim poduhvatima. Baja je u 8. veku opustošena od strane arapa, a oko 1500. su napuštene zbog malarije. Zbog vulkanske aktivnosti, veliki deo antičkih Baja je danas pod vodom.

 

Složeni crno-beli podovi od mozaika, rastresite statue i freske koje se mešaju sa morskim zvezdama naselja Baja može videti svako. Vođene ture za ronioce pokrivaju osam podvodnih (i četiri kopnena) lokaliteta kao što su Villa Protiro i Portus Julius.

 

 

5. Šičeng, Grad lavova, Kina

 

Često nazivan "Atlantidom istoka", ovaj velelepni grad bio je središte ekonomije i politike, a sada predstavlja podvodnu, istorijsku turističku atrakciju. Šičeng je sagrađen za vreme dinastije Han, a bio je ukrašen spomen-lukovima sa raznim skulpturama lavova i feniksa, belim hramovima, popločanim putevima i kućama izgrađenih pre oko 1300 godina. 

 

Foto: china.org.cn

 

Međutim, 1959. godine kineska vlada je odlučila da im je potrebna nova hidroelektrana pa su kompletno poplavili ovaj grad. Grad Lavova se polako se punio vodom, sve dok nije potpuno potonuo pod jezero Kiandao. Za ovaj podvodni grad kineska vlada se ponovo zainteresovala 2001. godine kada je organizovala ekspediciju kako bi proverili šta je ostalo od ovog grada. Istraživanje se dodatno nastavilo 2011. godine, kada je kineski National Geographic objavio nekoliko fotografija koje do tada nikada nisu bile viđene.

 

Uprkos tome što je dugi niz godina pod vodom, Šičeng  je ostao dobro očuvan. Voda ga štiti od vetra i sunca, a gotovo svaka građevina je poputno netaknuta. Danas ovaj grad mogu posetiti iskusni ronioci u razdoblju od aprila do novembra, budući da se nalazi na dubini od 40 metara. Takođe, kineska vlada je napravila i podmornicu za turiste u koju može da stane 48 posetilaca, a koja ide ne dalje od 23 metara ispod površine jezera.