PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi podvodni kružni tok na svetu

  • Objavljeno:
  • 10.1.2021

Spektakularne fotografije podvodnog tunela sa prvim podvodnim kružnim tokom na svetu, otkrivaju da će putovanje po Farskim ostrvima za sve stanovnike i turiste od sada biti brže, ali i mnogo interesantnije iskustvo.

 

U novom tunelu Eysturoy koji je otvoren u decembru, napravljen je zadivljujući kružni tok koji se savršeno uklopio u pomorsko okruženje – zahvaljujući formi koja podseća na meduzu.

 

 

Centralni stub "meduze" je prirodna stena koja je ostavljena nakon iskopavanja tunela zarad potpore i stabilnosti tavanice. Sličnost sa meduzom dodatno je naglašena osvetljenjem u plavoj i tirkiznoj boji.

 

 

Kružni tok je ukrasio istaknuti lokalni umetnik Tróndur Patursson. On je izradio čeličnu skulpturu dugačku 80 metara koja okružuje centralni stub.

 

 

Skulptura predstavlja "farski ples" odnosno stanovnike ostrva koji se drže za ruke. Figure se kreću iz tame ka svetlosti i simbolizuju ideju da udruženi i radeći zajedno mogu da postignu velike stvari.

 

 

Ovaj tunel znatno je olakšao kretanje između ostrva za 1200 stanovnika Farskih ostrva, od kojih mnogi rade u glavnom gradu. Do sada su se stanovnici oslanjali na mali trajekt koji je prevozio automobile, koji je često bio nepouzdan zbog promenljivog vremena.

 

 

Zato je jedan od glavnih ciljeva projekta bio da uspori depopulaciju manjih mesta na ostrvima, tako što će ostvariti bolje saobraćajne konekcije sa Torshavnom.