PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 jezivih napuštenih mesta od kojih ćete se naježiti

  • Objavljeno:
  • 5.6.2015

Kažu da je jedina trajna stvar na svetu promena. Knjige iz istorije su jedan način da razumemo proticanje vremena, ali postoje i neki stvarni spomenici koji pripovedaju o prošlosti na sopstven način. Iako su neki od ovih spomenika čuvani i zaštićeni, oni koji su delimično uništeni često su mnogo interesantniji.

 


   Top 20 misterioznih mostova

 

   Mostovi zadivljujućih istorija, mitskih priča i čudesnog izgleda oduvek su privlačili ogromnu              pažnju, a ovih 20 su od nastanka do danas s razlogom bili predmet neobičnih verovanja, legendi    i obožavanja.


 

Predstavljamo vam neka od najjezivijih napuštenih mesta širom sveta, svako sa posebnom atmosferom i šarmom. Ispod sve te prašine, rđe i vode, leže priče o ljudima koji su tu živeli, radili, molili se... Kada zamislite te ljude, svaka slika postaje obojena nostalgijom.

 

1.  Podvodni grad, Kina

 

Neverovatan podvodni grad, zarobljen u vremenu, star je 1341 godinu. Šičeng, ili Lavlji grad, smešten je u oblasti Žejang na istoku Kine. Potopljen je 1959. godine tokom izgradnje hidroelektrane na reci Ksin’an. Voda štiti grad od erozije zbog vetra i kiše, pa pod vodom ostaje u relativno dobrom stanju.

 

Foto: china.org.cn

 

2. Potopljeni brod, Antarktik

 

Ovaj jezivi brod je "Mar Sem Fim", brazilska jahta koja je potonula u blizini uvale Ardli na Antarktiku. Brazilska ekipa želela je da snimi dokumentarac, ali jaki vetrovi i uzburkano more naterali su ekipu da napusti brod. Voda koja je prelivala brod se zamrzla zbog čega se trup broda raspukao i brod potonuo.

 

Foto: ruschili.35photo.ru

 

3. Plutajuća šuma, Sidnej, Australija

 

Brod "SS Airfild" je veliki parobrod koji je trebalo da bude demontiran nakon Dugog svetskog rata u zalivu Houmbuš. Međutim, kada je kompanija zadužena za rasklapanje prestala da radi, parobrod kao i nekoliko drugih brodova ostalo je gde su i bili. Sada je to spektakularna plutajuća šuma koja služi za primer kako se priroda bori za opstanak.

 

Foto: Bruce Hood

 

KUĆA STIL PREPORUKA: 10 najneobičnijih kafića na svetu

 

4. Morske tvrđave, Engleska

 

Tvrđave su podignute u blizini reka Temze i Mersi u Britaniji kako bi pomogle u odbrani od potencijalnih vazdušnih i morskih napada Nemaca tokom Drugog svetskog rata. Nakon 1950, nastanjivali su ih brojni novi stanari, uključujući piratske radio operatere i "Morsku kneževinu" koja se proklamovala kao nezavisna suverena država.

 

Foto: jelltecks

 

5.  Hotel De Salto, Kolumbija

 

Hotel "De Salto" otvoren je 1928. u blizini vodopada Tekvendema za turiste koji su dolazili da se dive 157 metara visokom vodopadu. Zatvoren je ranih 90-ih godina kada je interesovanje za vodopad opalo. Međutim, 2012. godine hotel je pretvoren je u muzej.

 

                         

Foto: astrophysicistkev

 

6. Vojna bolnica, Nemačka

 

Ovaj jezivi prizor deo je velikog bolničkog kompleksa sagrađenog krajem 19. veka u Belicu u Nemačkoj. U ovoj bolnici oporavljao se Adolf Hitler nakon bitke u okrugu Soma u Francuskoj 1916. godine. U jednoj od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, Hitler je bio ranjen u nogu. Delovi ovog bolničkog kompleksa su i dalje u funkciji, ali je najveći deo napušten nakon što su se Sovjeti povukli iz bolnice 1995. godine.

 

Foto: d.r.i.p.

 

PROČITAJTE: 100 najopasnijih puteva na svetu

 

7. Poslednja kuća na ostrvu Holand, SAD

 

Ova kuća bila je deo male, ali relativno razvijene ostrvske kolonije u SAD-u. Erozija zemljišta ubrzano je smanjivala površinu ostrva, sve dok i poslednja kuća na ostrvu Holand nije nestala 2010. godine.

 

Foto: baldeaglebluff

 

8.  Ostrvo duhova, Japan

 

Brojni nadimci kao što su  Ratni brod i Ostrvo duhova, najbolje opisuju ostrvo Hašima. Od kraja 19. sve do kraja 20. veka, ostrvo je bilo naseljeno jer je omogućavalo pristup podvodnim rudnicima uglja. Međutim, kako se Japan postepeno preorjentisao sa uglja na naftu, tako su se rudnici zatvorili, a zgrade koje su ih okruživale postale napuštene. Ostao je izolovani grad duhova koji oblikom podseća na betonski ratni brod.

 

Foto: hashima-island.com

 

9. Napuštene vikendice, Tajvan

 

Kućice vazemaljskog izgleda prvobitno je trebalo da služe kao vikendice američkih oficira koji su služili vojsku u Aziji. Loše investicije rezultirale su zatvaranjem mesta 1980. godine, nedugo nakon što je odmaralište izgrađeno. Nažalost, zgrade su srušene 2010. godine.

 

Foto: picc.it

 

PREPORUKA ZA PUTOVANJE: TOP 10 skrivenih destinacija u Evropi

 

10. Sedište komunističke partije, Bugarska

 

Spoljašnjost bivše zgrade bugarske komunističke partije jednako je jeziva kao i njena unutrašnjost. Iako je bila arhitektonsko čudo u periodu od 1981 – 1991, zgrada u obliku letećeg tanjira brzo je postala zapuštena nakon pada Sovjetskog Saveza. I pored planova da se obnovi, zgrada je i dalje samo jeziva ruševina.

 

Foto: Dimitar Kilkoff

 


   Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu

 

   Iako je ostrvo Elidej nedaleko od južne obale Islanda poslednji put bilo naseljeno pre skoro 300      godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća čija će vas istorija fascinirati.