PRIJAVA ZA NEWSLETTER:


Veličanstvena rekonstrukcija kamene vile u Kotoru: Između neba i mora

  • Objavljeno:
  • 16.12.2022

Rekonstrukcija kamene kuće iz 19. veka, u zaštićenom području Boke kotorske, izvedena je uz minimalne intervencije u eksterijeru iza kog se otvara veličanstven unutrašnji prostor, povezan  transparentnim vertikalnim komunikacijama, u maestralnoj kombinaciji kamena, drveta, stakla i čelika.

 

Kamena kapetanska kuća tipična je građevina koja se često sreće na području Bokokotorskog zaliva. Kompaktne i stabilne forme, obasjana suncem ili suočena sa burom, ona je svedok prošlih vekova, običaja i načina života pomoraca i njihovih porodica.

 

U eri investitorskog urbanizma, koji se ne osvrće na kulturnu i istorijsku baštinu Boke, nemerljivu vrednost ima rad arhitektonskog studija Enforma, na čelu sa Nikolom Novakovićem, čij tim ne posustaje u očuvanju univerzalnih vrednosti i stvaranju dobre arhitekture, koja provocira, daje odgovor i stvara emociju. Prepoznati od domaće i strane javnosti, višestruko nagrađivani za svoj rad, njihov originalni izraz prisutan je na brojnim lokacijama, uvek drugačiji, inovativan i bar za korak ispred okruženja.

 

 

U Ljutoj, malom primorskom mestu nadomak Kotora, Enforma potpisuje projekat adaptacije kamene kuće iz 19. veka. Vila Monja, objekat tradicionalne gradnje sa baroknim elementima, usled strogih konzervatorskih zahteva, morao je u potpunosti zadržati svoj postojeći spoljašnji izgled i materijalizaciju. Zarad toga, intervencije u eksterijeru bile su minimalne, a sva pažnja okrenuta je ka unutra.

 

 

Projektantski pristup težio je izbegavanju očekivanih rešenja, kao i savremenom tretmanu unutrašnje arhitekture tradicionalne kamene kuće. Cilj je bio da se centralni prostor oslobodi suvišnih elemenata, formirajući jedinstven prostor galerije u atrijumskom stilu i da se naglasi vertikalna podela. Znajući da tradicionalna bokeljska kuća ima izrazitu horizontalnu podelu, vertikalno zoniranje je prvo od iznenađenja u enterijeru ove vile.

 

 

Funkcionalna podela na zone bila je prvi korak u razvoju koncepta. Spratovi vile podeljeni su u tri oblasti – spavaći deo, centralnu galeriju i sobu sa kaminom, iznad koje je dečija soba, dok su u prizemlju smeštene .dnevna soba, kuhinja i trpezarija.

 

 

Centralna galerija je fluidni prostor koji definiše ove zone, obezbeđujući vertikalnu podelu leve i desne strane zgrade kao i vizuelnu povezanost svih nivoa. Da bi se postigao ovaj efekat, morale su da se dematerijalizuju veze između bočnih strana zgrade, što je postignuto projektovanjem mosta i stepeništa od stakla i čelika. Tako je stvoren impresivan unutrašnji prostor bez barijera, koji vizuelno povezuje sve tri etaže.

 

 

Poigravanje savremenim i tradicionalnim elementima i materijalima, uvođenje rustičnog stepeništa u prizemlju, elemenata od kovanog gvožđa, staklenih komunikacionih elemenata, drvenih i kamenih zidova uz staklene ograde, doprinelo je jedinstvenoj atmosferi i ambijentu kuće koja u potpunosti zadovoljava estetske i funkcionalne zahteve savremenog načina života.

 


Pogledajte i ove fantastične kamene kuće:

Kako ispuniti san: Fantastična kamena kuća za odmor među maslinama (VIDEO) 

Moderna kuća od kamena inspirisana tradicionalnom arhitekturom 


 

 

Desna strana zgrade je funkcionalno složenija od spavaćeg dela. Sastoji se od dnevnog boravka u prizemlju, sobe sa kaminom i dečije spavaće sobe. Soba sa kaminom povezana je staklenim mostom sa ostatkom prostora.

 

 

Dnevni boravak i prostor sa kaminom su nezavisni prostori, a istovremeno su otvoreni, vizuelno povezani delovi  kuće. Nasuprot tome, dečija soba, na samom vrhu volumena, dizajnirana kao potpuno zasebna celina, inspirisana dečijom kućicom na drvetu.

 

 

Spoljni prostor vile obrađen je u skladu sa konzervatorskim zahtevima i zahtevima investitora. Koristeći lokalne materijale i tehnike, kao i modernu rasvetu, prostori oko kuće i sama fasada dobili su novi sjaj.

 

 

Prostor oko kuće namenjen je odmoru, uživanju u hladu i jedinstvenom pogledu na bokeljski ambijent -  nebo, more i planine. Tradicionalni kameni bunar - cisterna upečatljiv je dekorativni element dvorišta i sećanje na nekadašnje uslove života na primorju.

 

 

Kombinovanje materijala, u dozvoljenom obimu, prisutno je i u spoljašnjem prostoru. Skladni spoj starog kamena, drvenog dekinga i detalja od kovanog gvožđa, uokviren mediteranskom vegetacijom i sa pogledom na more, slika je koja obećava potpuno uživanje.

 

 

Vila Monja, u izvedbi kotorske Enforme, razigrani je san o sreći koja ne poznaje vremenske ni fizičke granice, poziv savremenom čoveku da da svoj put neustrašivo gradi od dubokih korena tradicije do neslućenih visina modernih dostignuća.

 

DIJAGRAM ZONIRANJA

PLAN

 

Projekat: Nikola Novaković, Enforma

Saradnik na projektu: Radovan Radoman

Fotografije: Relja Ivanić

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil